Már villanthatod a Simple applikáció mobilbérletét a BKK járatain

A reggeli kapkodásban kimarad néhány fontos feladat? 2 perc múlva így is a mobilodon landolhat a havibérleted! 

A Simple alkalmazásnak köszönhetően alig két perc alatt megvásárolható a BKK bérlet vagy egyes jegytípusok, így egyszerűbb és kényelmesebb használni a budapesti tömegközlekedést. Egyetemisták, főiskolások, figyelem: ezt az alkalmazást mindenféleképpen telepítsétek, ha nem akartok elkésni, vagy nem vesződnétek az automatás vásárlással!

Ugye, mindenkinek ismerős, amikor a táska mélyén keresgéljük a bérletet, miközben elmegy az orrunk előtt a metró vagy a busz? Hagyjuk a kutatást, a BKK hivatalos viszonteladójaként a Simple alkalmazás is lehetőséget biztosít a havibérletek, és egyes jegytípusok megvásárlására. Így biztosan nem késed le az egyetemi vagy főiskolai előadásodat. 

Minden, amit a mobilbérletről tudni kell

Ahogyan bárki, a Simple mobilapplikáción keresztül a felsőoktatásban tanulók is megvásárolhatják a jegyüket, havi bérletüket, amelyek Budapest közigazgatási határán belül érvényesek. 

Minek vesződni a papírral, amikor a bérlet és sokféle jegy már könnyedén megvásárolható a mobilapplikáción keresztül is? Jó hír, hogy ezek a termékek a Simple alkalmazásban is pontosan ugyanannyiba kerülnek, mint az eddig megszokott formában. És persze az appos vásárláskor tranzakciós díjat és kezelési költséget sem számolnak fel – ellenben rengeteg előnye van: 

– a telefon szinte mindig a kezünkben van, így a bérletet sem kell keresgélni

– felesleges attól tartani, hogy a bérlet megsérül vagy eltűnik

– gyorsabb, egyszerűbb a megvásárlása, nem kell sorban állni az automatánál, a pénztárnál, gyakorlatilag a megálló felé sétálva is vehetünk bérletet, ami különösen jó, ha például a környezetünkben nincs lehetőség beszerezni a papíralapú bérletet

– bármely bank által VISA, MasterCard és AMEX típusú bankkártyájával végrehajtható a tranzakció

– a Simple fiókban el lehet menteni a bankkártyát, így kényelmes a vásárlás 

– akkor sincs nagy gond, ha lemerül a telefon, mert utólag igazolható, hogy az utazáskor volt érvényes bérletünk

Hasznos tudnivalók

A mobilapplikációval vásárolt bérletekre ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a papír alapúakra, tehát például szükség van az eredeti igazolványra. A havonta 3 450 forintba kerülő bérleteknél a vásárláskor meg kell adni az oktatási azonosítót vagy a diákigazolvány sorszámát. Fontos, hogy a sikeres vásárlás után nagyjából két perccel jelenik meg az érvényes jegyek között.. Azzal viszont nem érdemes próbálkozni, hogy csak akkor vesszük meg a jegyet, amikor feltűnik az ellenőr, mert ahhoz már pont hosszú a két perces átfutási idő. 

A mobilappon keresztül vásárolt bérletet nem kell érvényesíteni a megvásárlás után, ám az első ajtós felszálláskor vagy a metró területére lépve telefonunk kamerájával be kell olvasni a kihelyezett jegyérvényesítő kódot.Innen már csak egy lépés van: bemutatjuk az ekkor megjelenő, animált ábrát, és a sofőrnél vagy az ellenőrnél is ugyanannak kell megjelennie ahhoz, hogy felszállhassunk.

Szükséges a net, azaz csak aktív internetkapcsolattal működik az applikációval vásárolt jegy. Ugyanakkor ez nem okozhat problémát, hiszen ma már a legegyszerűbb telefonos díjcsomagokhoz is jár mobilinternet, illetve egyre több helyen elérhető wifi is. A Simple applikációja Android 5.0 vagy iOS 11, illetve újabb operációs rendszerű készülékre telepíthető, és szükség van a kamerára, hiszen ezzel olvashatjuk be a szimbólumot.

A vásárlásról

Ma már a félhavi vagy havibérlet, a Budapest 24 és 72 órás jegy, a hetijegy és a repülőtéri vonaljegy is elérhető az alkalmazáson, szóval, ha például hazai vagy külföldi egyetemista ismerőd meglátogat, ő is könnyűszerrel vásárolhat magának jegyet. Egyébként a repülőtéri jegyet mi is megvehetjük másnak, viszont a bérletek személyhez kötöttek, azokat saját felhasználói fiókon keresztül érdemes beszerezni. A mobilapplikációval akár elővételben is lehet jegyet és bérletet venni. A még nem érvényesített jegyet applikáción belül vissza is válthatjuk, ilyenkor a számlavezető bankunk átfutási ideje után az összeget visszakapjuk. . 

A Simple 2019 decembere óta hivatalos viszonteladóként értékesíti a BKK Mobiljegyet. Ahhoz, hogy beszerezhesd, kezdésként töltsd le az alkalmazást, és hozd benne létre a Simple fiókot. A fiók létrehozása és a kártya mentése után csak meg kell keresni a Mobiljegy vagy a BKK Mobiljegy szolgáltatást, és ki kell választani a kívánt jegyet, bérletet. A mobilapplikáción egyébként cég nevére is kérhető számla, de a tanuló- (és egyébként a nyugdíjas) bérleteket sem lehet cég nevére kiadni, szóval azt ne is keressük.

A telefoncsere sem akadály

Az alkalmazásban vásárolt havibérlet az adott telefonhoz vannak rendelve, tehát a készülékcsere vagy az applikáció újratelepítése után inaktívvá válnak. A napijegyeket és a bérleteket az érvényességi időszakon belül kétszer lehet áthelyezni másik készülékre. Ilyenkor az új telefonra is le kell tölteni a Simple applikációt. A Simple-nek köszönhetően nem kell papírral vesződni, a telefonunk hátulján sem a bérletünk, hanem egy trendi tok vagy matrica díszeleg, no meg a bérlet előkeresése miatt sem késünk le egyetlen órát sem.