Megnyitott hazánk első, autós szafari parkja!

Fotó: Szabó Gábor – We Love Budapest

Extrém randihelyszínt vagy hétvégi programot keresel a gyerekeknek? Ne kutass tovább: Magyarország első, autós szafari parkja csak rátok vár! Mi több, a Budapesttől mindössze félórányira lévő Szada Safari Park autópályán is könnyen megközelíthető – ha pedig autópálya, akkor tudod – vedd a Simple alkalmazáson keresztül, és kerüld el a sorban állást a benzinkúton!

Szerdától előzetes bejelentkezés alapján látogatható a Magyar Nemzeti Cirkusz és a Richter Flórián Cirkusz téli szállásán kialakított autós szafari, ahol a két cirkusz közel 100 állata között kocsikázhatunk. A majd 5 hektáros területen zsiráfok, elefántok, tevék, zebrák és más állatok között lehet egy előre meghatározott útvonalon haladni. A járványügyi helyzet miatt azonban csak saját – nem nyitott fedelű – autóval vehetünk részt a túrán, amelyet nem hagyhat el senki, így viszont elkerülhetőek a kontaktusok a látogatók között. Tehát biztonságos, mégis felejthetetlen élményben lesz részünk, ha ellátogatunk ide.

Az autós szafari ötlete Ifj. Richter József cirkusz igazgató fejéből pattant ki, aki a kialakult helyzetre reagálva állt elő tervével: télen amúgy is Szadán pihentetik az állataikat, ha pedig az élet úgy hozta, hogy beláthatatlan ideig hosszabbítani kell a pihenőt, akkor legalább ilyen módon megpróbálnak kapcsolatban maradni közönségükkel. Ahogy a szórakoztatóiparban mindenkinek, úgy nekik is le kellett mondaniuk a turnét, sőt nemzetközi fellépő gárdájuk egy része is Magyarországon rekedt velük a járvány kitörésekor, na meg az a majdnem száz állat, amely velük együtt várja Szadán a járvány végét. Ezért találták ki Richterék a szafarit. Ezzel egyrészt a hatalmas, több tízmilliós pénzügyi veszteségüket csökkenthetik, másrészt a kényszerű semmittevés helyett inkább kialakítanak egy öthektáros területet az állatoknak, és szigorú felügyelet mellett beengedik közéjük az autós látogatókat.

A szafarit a legszigorúbb előírásoknak megfelelően alakították ki a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályával és a megyei Járványügyi és Állatvédelmi Osztály állatvédelmi felügyelőjével egyeztetve, hogy mind a látogatók, mind az állatok biztonsága ne legyen veszélyeztetve. Az előzetes regisztrációval szabályozni tudják, hogy egyszerre hány autó tartózkodhat a területen, egy-egy autó pedig egy órát tartózkodhat a területen. A túra önmagában 35-40 percet vesz igénybe, így a maximalizált egy óra alatt még megállni is van időnk a nekünk különösen tetsző állatoknál.

És mit nyerünk a látogatással mi, vendégek?

Hihetetlen élményt, hiszen fenséges állatokat láthatunk karnyújtásnyi közelségből, ami szavakkal nem leírható tapasztalás lesz mindnyájunk számára. Arról nem is beszélve, hogy akár az állatokat is megetethetjük (kizárólag az ott vásárolt eleséggel), ha lejjebb húzzuk az ablakot. Aggodalomra semmi ok azonban, csak a kevésbé veszélyes állatok jöhetnek közel hozzánk. Az elefántok csak kordonok mögül lesnek majd minket, és mindenütt jelen vannak a cirkusz tagjai, hogy odafigyeljenek az állatok, az emberek és az autók interakcióira, és ha kell, közbelépjenek.

A park látogatásának szabályait és a belépőjegy árakat itt tudod megtekinteni: https://magyarnemzeticirkusz.hu/szafari/hazirend.pdf

Ha pedig tovább tájékozódnál, ezen a honlapon tudod megtenni: https://magyarnemzeticirkusz.hu/szafari/

Képek és forrás: https://welovebudapest.com/cikk/2020/5/20/megnyitott-magyarorszag-elso-szafariparkja-budapesttol-fel-orara-szadan

https://index.hu/kultur/eletmod/2020/05/20/szada_safari_park_szafaripark_magyar_nemzeti_cirkusz_koronavirus_jarvany/