Fedezd fel Magyarországot 1. rész – Megyer-hegyi Tengerszem

Kiemelt kép forrása: szallas.hu

Nyaralnál, de nem tudod hol, és a Balatont is unod már? Ne aggódj, hetente frissülő „Fedezd fel Magyarországot!” cikksorozatunkban folyamatosan hozzuk Neked a felfedeznivalókat, hogy garantáltan ne legyen unalmas ez a nyár sem! Szerezd be az autópálya-matricádat mindössze pár kattintással a Simple alkalmazáson keresztül, hogy semmi se állhasson majd közéd és a pihenésed közé.

Hogy hova vezessen az utunk elsőként? Nem is kérdés, hogy a festői szépségű Megyer-hegyi Tengerszemhez!

Sokan nem ismerik a Megyer-hegyi Tengerszemet, pedig tényleg egy igazi, szemet gyönyörködtető különlegesség. Itt aztán nem csak csodás képeket lehet készíteni – amivel tarolni lehet majd a közösségi média felületein, így tinédzser gyermekünket vagy rokonunkat is könnyű lesz rávenni az utazásra -, hanem már önmagában is elmerülhetünk az egyedülálló látványban, ahogy a tó víztükrét körülölelik a közel 70 méter magas sziklafalak.

Ez a természeti gyöngyszem mindössze 5 km-re található Sárospataktól a Megyer-hegyen. A vulkáni eredetű hegyen már a 15. században kőbánya működött, ennek helyén, a fejtési gödörben alakult ki a tó. A hajdani bányaudvart csapadékvíz töltötte fel, így keletkezett ez a sajátos kinézetű tengerszem.

Jó hír, hogy mára a Megyer-hegyi Tengerszem köré jól kiépített túraösvények és információs táblák segítik a tájékozódást, a kirándulók biztonságát pedig korlátok óvják. Az erdőben a jelzések jól kivehetőek, a terep eléggé meredek, a szakasz hossza pedig rövid, így a kevésbé gyakorlott túrázóknak is érdemes nekivágniuk. Arról nem is beszélve, hogy az egyik ösvény a volt bánya tetejére visz fel, onnan pedig le lehet nézni a vízzel töltött katlanba.

Még mindig nem győztünk meg, hogy érdemes ide ellátogatnod? Akkor most figyelj: 2011-ben az olvasói szavazások alapján a Megyer-hegyi Tengerszem elnyerte az ország legszebb természeti csodájának járó címet. Imponáló, nem?

Ha ellátogatsz ide, a tengerszem megközelítését a Malomkő tanösvényről javasoljuk, ami Sárospatak belvárosából indul, így egy városnézéssel is egybeköthetjük kirándulásunkat. Vagy ami még jobb, hogy meg is szállhatunk előző este Sárospatak városában, hogy másnap reggel kipihenten vágjunk neki a kalandnak. Érdemes azonban szendvicseket és innivalót is csomagolnunk, mert legalább egy fél napos kirándulással kell számolni, ha az ember a tengerszem körül kialakult sajátos botanikai, zoológiai és földtani értékeit is fel akarja fedezni. Akiket pedig a természeti értékeknél jobban érdekelnek az „ember kéz” nyomai a hegyen, azoknak a bányaőr barlangját, a sziklába vájt egykori kovácsműhelyt, a kibányászott malomkövek és az elszállításukra kivágott „kanyon” felkeresését ajánljuk.

Több nappá bővítenéd nyaralásod? Erre is vannak tippjeink:

  • Fedezd fel a környéket! Bérelj kenut Sárospatakon és evezz egyet a Bodrogon! Barnulj a napsütésben, miközben kiélvezed a jól kiérdemelt aktív pihenést.
  • Kirándulj a Bükki Nemzeti Park más részeiben, fedezd fel a környék más hegyeit is! Nézd meg a Nagy-Bot-kő gejzírkúpot vagy Hercegkutat!
  • Látogass el a sárospataki Rákóczi-várba! A vár a késő reneszánsz építészet egyik legértékesebb alkotása, a magyar nemzeti örökség része.
  • Lazulj egyet a Zsólyomkai pincesoron! Ugyan a pincesor kicsit messzebb van Sárospataktól, de utolsó napi feltöltődésnek keresd fel a  Zsólyomka-patak két oldalán épült történelmi pincesort, ahol a pincék saját borait kóstolhatod meg, a gyerekeket pedig édes musttal várják. Gyönyörű környezet, friss levegő, finom bor – hát nem ilyen egy tökéletes nyári este?

Ha tetszett a cikk, térj vissza oldalunkra, hiszen a következő héten érkezik virtuális utazásunk következő állomása!

A cikk felhasznált forrásai:
https://kirandulastippek.hu/zemplen/megyer-hegyi-tengerszem

https://kirandulastippek.hu/zemplen/megyer-hegyi-tengerszem

https://www.cartourmagazin.hu/megyer-hegyi-tengerszem-csoda-sarospataktol-csak-5km-re.html