A rafinált boszorkány és az ördögfiókák – a Hollókői vár legendája

Kiemelt kép forrás: holloko.hu

Hollókő felé közeledve, a cserháti szerpentineken autózva már messziről kiszúrhatjuk a zömök várat, ahogy rendíthetetlenül őrködik a környék nyugalma felett – nem volt ez mindig így, a vár kacifántos eredetmondája szerint már az építési munkálatok alatt is jókora konfliktus uralkodott az építmény falai között.

Akárcsak egy népmesében…

A legenda szerint élt a környéken egy Kacsics András nevezetű nagyúr. A nagyúr kinézte magának a legszebb lányt a szomszédos földbirtokos családból – megvárta a legmegfelelőbb pillanatot, és elrabolta őt, majd az épülő vár egyik szobájába zárta. Egy dologgal azonban nem számolt: a lány egykori dajkája valójában egy boszorkány volt, aki amint tudomást szerzett a szörnyű tettről, az alvilági erőkhöz fordult segítségért.

A megidézett ördögfiak éjjelente hollók formájában lepték el a várat, és sorra hordták el annak köveit. Az építkezésen dolgozó kőművesek napról napra egyre nagyobb elképedéssel konstatálták a történéseket: bármennyi falat húztak fel alkonyatig, reggelre mindnek nyoma veszett. A lánynak végül sikerült kiszabadulnia, így a boszorkány is véget vetett a varázslatnak – már semmi sem állhatott a vár felépülésének útjába.

A legenda szerint a hollók közbelépéséből származik a Világörökség részét képező falunak, Hollókőnek és a várnak is a neve.

Kincs, ami nincs?

A vár a 13. században épült fel. Számos alkalommal cserélt gazdát: Csák Máté, Károly Róbert és Széchenyi Tamás is büszkélkedhetett a vár ura címmel. Később a törökök kezére került az építmény, majd I. Lipót 1711-ben, a szatmári békekötés után leromboltatta. Az évtizedeken át tartó felújítás következtében 1996 óta újra látogatható a vár, vagyis inkább várrom.

További érdekesség, hogy egy időben a vár kincskeresők közkedvelt célpontjává vált, ugyanis a hiedelmek szerint Csák Máté és a törökök is rengeteg kincset rejtettek el a vár alatti pincékben. A szerencsevadászok a külső várudvarban található ciszternán keresztül próbálták elérni a vélt lelőhelyet, azonban egyikük sem járt sikerrel.

Remek kirándulás az egész családnak!

Simple tipp: ne feledd, hogy a biztonságos távolság megtartására továbbra is figyelni kell. Vásárold meg autópálya-matricádat online a Simple alkalmazásban, ezzel is csökkentve a fizikai kontaktusok számát.

A várat kétféle sétaútvonalon közelíthetjük meg: az egyik egy közeli parkolóból, a másik Hollókő főutcájáról indul. A dombtetőre felérve elképesztő látvány fogad minket: a Cserhát lágy lankái és a konok várfalak tökéletesen kiegészítik egymást. A vár tornyából még messzebbre láthatunk el, és a völgyben megbúvó ófalut is egészen új szemszögből figyelhetjük meg. Fontos tudni, hogy a vár beltéri kiállítótermei jelenleg nem üzemelnek. További információt a nyitva tartásról és a belépőkről ITT találhatsz.

Források:

https://www.holloko.hu/hu/info/hollokorol/a-hollokoi-var-es-az-ordogfiak.html

https://www.holloko.hu/hu/info/hollokorol/holloko-es-termeszeti-kornyezete.html

https://kirandulastippek.hu/palocfold/hollokoi-var

https://studhist.blog.hu/2018/11/14/holloko_vara_258