Az egri vár másolata a Pilisben? – fedezd fel a főváros környékét!

Ezúttal szuper kilátópontokat, izgalmas történetekről regélő helyszíneket és különleges élővilágú vidékeket válogattunk össze Nektek, melyek Budapest peremén, illetve a főváros közelében találhatók, és kocsival is könnyen megközelíthetők.

 Ha kimozdulsz, ne feledd, hogy a biztonságos távolság megtartására továbbra is figyelni kell. Hogy csökkentsd a kontaktusok számát, vásárold meg autópálya-matricádat online a Simple alkalmazásban.

Törökugrató, Budaörs

Aki autózott már M1-M7 bevezetőn, annak bizonyára szembetűnt ez a Budaörs fölé magasodó, robosztus sziklaorom. Utoljára Az oroszlánkirályban láthattunk hasonlót – a túraútvonalon fellépdelve most Te is megtapasztalhatod, milyen érzés letekinteni a csúcsok csúcsáról! A különös elnevezés egyébként egy helyi legendához kapcsolódik, miszerint 1686-ban, a Buda visszafoglalásáért zajló ostrom idején a török felmentősereget a közeli tisztáson verték le a magyar csapatok, a hegyre menekülő Szolimán pasa pedig inkább levetette magát a mélybe, mintsem megadja magát.

Róka-hegyi kőfejtő, III. kerület

Míg a Csillaghegyen található kőfejtő egykor Budapest legnagyobb mészkőbányája volt, ma már inkább kanyonszerű formájáról, különös sziklaalakzatairól és a vadregényes túraútvonalakról ismert kirándulóhelyként tartják számon. Természetvédelmi területről van szó, így olyan ritka növények találhatók itt, mint például a gyapjas gyűszűvirág. Ami pedig az állatvilágot illeti, a keleti rablópille populáció él itt – a faj eszmei értéke példányonként akár százezer forint is lehet. A bánya tetején bámulatos kilátás fogad minket: a Dunát és a Megyeri hidat is jól láthatjuk innen.

Naplás-tó, XVI. kerület

A jó idő beköszöntével Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, a Naplás-tó egyre több horgászt, piknikezőt és hátizsákos kirándulót vonz maga köré. A tó és közvetlen környéke természetvédelmi terület: számos védett növény található itt, melyek pontos leírásáról a tanösvény táblái tájékoztatnak. A növényvilágon túl az állatvilág is rendkívül gazdag: a terület közel 150 madárfajnak ad otthont, a szürke gémtől kezdve a kabasólyomig. Ha jól figyelünk, megszemlélhetjük a különleges fecskefarkú lepkéket, a vízben pedig ficánkoló halakon kívül mocsári teknősökkel is találkozhatunk.

Az egri vár „másolata”, Pilisborosjenő

Tulajdonképpen egy filmdíszletről van szó: 1968 nyarán itt forgatták Várkonyi Zoltán rendezésében az Egri csillagok filmváltozatát. A Pilisborosjenő és Csobánka között húzódó völgy éppen ideális választás volt a több ezer statisztát felvonultató csatajelenetekhez. Sajnos a forgatások befejeztével a vár magára maradt, ma már csak a romjaival találkozhatunk. Bár egy különösebb történelmi jelentőség nélküli művárról van szó, kőfalainak maradványai így is impozáns látványt nyújtanak. Plusz előny, hogy mivel általában kevesen járnak erre, szuper képeket lehet készíteni.

Források:

https://budapestkornyeke.hu/torokugrato-hegy-budaorson-a-csucsarol-meg-az-ikeara-es-az-m7-esre-is-racsodalkozol/

https://kirandulastippek.hu/budapest-kornyeke/budaors-torokugrato

https://welovebudapest.com/cikk/2019/3/22/budapest-grand-canyonja-kirandulas-a-roka-hegyi-kofejtohoz

https://www.turistamagazin.hu/hir/a-keleti-rablopille-bevette-visegradot

https://welovebudapest.com/cikk/2018/4/21/a-fovaros-legnagyobb-kiterjedesu-allovize-irany-a-naplas-to

https://welovebudapest.com/toplista/5-kozeli-kirandulohely-tavaszra-ahol-elkerulheted-a-tomeget-1

https://mtvsz.hu/dynamic/naplas_to_termeszetvedelmi_terulet.pdf

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/budapest-kornyeke-tura-konnyu-gyerekkel-konnyu/https://kirandulastippek.hu/budapest-kornyeke/pilisborosjeno-egri-var-romjai-teve-szikla-koves-berc