Fedezd fel Magyarországot 3. rész – Tisza-tavi Ökocentrum és Vízi Sétány

Kiemelt kép forrása: alfoldhir.hu

Ahogy előző cikkünkben ígértük, a Fedezd fel Magyarországot harmadik részében kifejezetten a családosoknak és az aktív pihenésre vágyóknak hozunk nyaralási ötleteket. Nem is húzzuk tovább az időt, ezúttal hazánk második legnagyobb tavára látogatunk el.

Ha magyarországi tavakról van szó, sokan a Balatonra és a Velencei-tóra asszociálnak, holott van még egy megannyi csodát rejtő álló víz hazánkban: a Tisza-tó. A Hortobágyi Nemzeti Parkban barangolva bukkanhatunk erre a természeti kincsre, ami egyedülálló ökoszisztémája mellett remek fürdőzési lehetőségeket is tartogat, a kényelem kedvelői pedig kiépített strandokat is találnak.

Ám mennyi minden mást még?

Ha megunjuk, hogy süttetjük a hasunkat, keressük fel a Tisza-tavi Ökocentrum-ot! Garantáltan felejthetetlen élmény lesz kicsiknek és nagyoknak egyaránt, miközben észre sem vesszük, és rengeteg új ismerettel gazdagodhatunk. A Tisza-tavi Ökocentrum és látogatóközpont számtalan izgalmas programot tartogat, ahol könnyen el lehet veszni akár egy egész napra is: itt található Európa legnagyobb édesvízi akváriumrendszere, ami nem csak tényleg hatalmas, de ötletes kialakítása miatt akár a fejünk fölött is elúszhatnak a kopoltyúsok. Tényleg olyan érzést nyújt, mintha a tó mélyén sétálnánk, anélkül, hogy vizesek lennénk. Az akváriumrendszer 70 féle hazai hal mellett 15 kétéltű- és hüllőfajt mutat be.

Megannyi kincset rejt még a felszálló madárra hasonlító, négyemeletes látogatóközpont épülete, amelynek az akvárium mellett a másik fő attrakciója a körpanorámás kilátótornya, ahonnan pazar kilátás nyílik csaknem a teljes Tisza-tóra. Ám ez nem minden, az interaktív szemlélettel kialakított élményközpont első emeletén játékosan ismerkedhettek meg az apró lények világával, ahol mikroszkópok és üvegpadló segítségével fedezhetjük fel a miniatűr vízi lények élővilágát. A kisebbekre is gondolva, az épület első emeletén egy ötletes, kis tavat utánzó játszóház is helyet kapott, ahol a gyermekek a tó vize helyett kék labdák között tudnak „csobbanni”.

Mi több, az Ökocentrum további meglepetéseket is tartogat számotokra, ilyen a vidrák látványetetése, a sövénylabirintus vagy a 3D mozi a Tisza-tó élővilágáról. Sőt, a főépületet körülölelő mintegy 10 hektáros szabadidőpark állatbemutatóival és játszótereivel egyszerre vidámpark és állatkert, míg a létesítmény részét képező Tájház, halászskanzen és hagyományőrző baromfiudvar révén valóságos időutazást tehetünk a XIX. század világába.

Ha pedig felfedeztétek az Ökocentrumot, ki ne hagyjátok a Tisza-tavi Vízi Sétányt, ahol a víz fölött 1500 méter hosszú pallóút különböző madárvártákhoz és kilátóhelyekhez vezet, így úgy tudjuk megfigyelni a Tisza-tónál élő madarakat, hogy nem zavarjuk meg őket. A Vízi Sétány tanösvény azért is különleges, mert a tó közepén lett kialakítva, ezért csak a menetrend szerint járó kishajóval lehet megközelíteni. Az élővilág megismerését madármegfigyelő betekintők, megfigyelőtorony, képes információs táblák, igény szerint szakvezetés segítik.

Miután végeztetek az Ökocentrummal és a Vízi Sétánnyal is, de még mindig csónakázni van kedvetek, arra is van lehetőségetek: az Ökocentrum kikötőjéből GPS navigációval támogatott vízi túrák és hajókirándulások is indulnak. Ez azt jelenti, hogy egy előre beprogramozott GPS-es csónaktúrán veszünk részt, ahol a tó rejtettebb területeit is bebarangolhatjuk akár vezetővel, de akár önállóan is. 12 féle útvonal közül lehet választani, az egy órás, 2,7 km-es rövid túrától kezdve a több órás 24,6 km hosszú körútig. A hajókirándulás keretében egy 50 perces program során a környező kis szigeteket, a nádassal határolt szűk csatornákat fedezhetjük fel egy 12 személyes kishajóval.

Kell-e ennél felejthetetlenebb vakáció gyermekeink számára?

Ha ez nem lenne elég, mit lehet még a Tisza-tó körül csinálni?

  • Biciklizni. Akárcsak a Balatont, a Tisza-tavat is kiépített bicikliút veszi körül, így bátran körbetekerhetitek akár Ti is a tavat! Jó hír, hogy az emelkedők viszont itt hiányoztak, és a tó is kisebb, így a kevésbé gyakorlott kerékpárosok is nyugodtan belevághatnak.
  • Túrázni a Tiszavirág Ártéri Sétaúton és Pákász Tanösvényen. A csodálatos ártéri erdőben sétálva, interaktív módon ismerhetitek meg a tiszavirág életét és az ősi tiszai mesterségeket.
  • Felkeresni a Kiskörei Hallépcsőt. A sajátos látványú ökológiai halfolyosót azért hozták létre, hogy biztosítsák a folyamatos ökológiai kapcsolatot a Tisza-tó és az olykor 10 méterrel is alacsonyabb vízszintű Tisza folyó között.
  • Meglátogatni a Tisza-tavi Madárrezervátumot. A Tisza-tó északi részén, a Tiszavalki-medencében található rezervátum a szigorúan védett természeti érték. A Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozó természetvédelmi területet felvették a nemzetközileg elismert vízimadár-élőhelyek sorába, amely változatos és nagyszámú élővilágával nem csak az amatőr természetbúvárokat , de a hivatásos madárkutatókat is ámulatba ejti – higgyétek el, egyszer nektek is látnotok kell!

Végezetül még egy bónusz tippel is szolgálnánk, hogy még gondtalanabb legyen ez a nyaralás: vegyétek a tíznapos vagy megyei autópálya matricátokat a Simple alkalmazáson keresztül, és ne figyeljétek többet az utakat! Bátran kocsikázzatok a környéken, hisz a matricátok úgyis veletek megy mindenhová a telefonotokban, így nem kell elkerülő utakat vagy alternatív megoldásokat keresnetek, miközben az utazási idő is csökken és több idő marad a pihenésre.

A Tisza-tavi Ökocentrum jegyáriról és a megközelítésről bővebben itt tájékozódhattok: http://www.tiszataviokocentrum.hu/hu/latogatoinknak/megkozelites

Forrás:

https://kirandulastippek.hu/hortobagy-tisza-to-debrecen/poroszlo-tisza-tavi-okocentrum

https://www.hnp.hu/hu/szervezeti-egyseg/turizmus/vizisetany/oldal/vizisetany-bemutatkozas

https://gyereatiszatora.blog.hu/2015/06/18/10_szuper_latnivalo_a_tisza-tavon_es_kornyeken