Fedezd fel Magyarországot 4. rész – Szalajka-völgy

Kiemelt kép forrása: https://www.szilvasvarad.hu/latnivalok

A nyár beköszöntével egyre inkább kezd besűrűsödni a naptárad a családi, és baráti rendezvényekkel. Ha egy kis szabadságra vágysz, és magadban lennél egy kicsit, vagy valami kevésbé húzós programot képzelnél el magadnak, itt az idő, hogy a tűző napsugarak elől a fák közé menekülj.

Cikksorozatunk mostani része kifejezetten ilyen alkalmakra íródott.

A Szalajka-völgyben egy kisebb séta során is rengeteg meglepetésben lehet részed

A Bükk-hegység lábánál, a heves megyei Szilvásvárad határában, Egertől 25, Budapesttől 160 kilométerre található Magyarország egyik legszebb természeti kincse, a Szalajka-völgy. A völgy a Bükki Nemzeti Parkhoz tartozik, és olyan látványosságok otthonául szolgál, mint a Fátyol-vízesés, a Szalajka-forrás, az Istállós-kői-barlang, az Erdei Múzeum, valamint a Szilvásváradi Erdei Vasút (kisvasút). A völgy számtalan túraútvonalat rejt, így az aktív és a kevésbé gyakorlott természetjáróknak egyaránt tökéletes kirándulóhely. Sőt, mi több, a biciklidet is magaddal viheted, hiszen a Bükk-hegységben közel 200 km hosszú vadregényes kerékpárúton teheted meg az általad választott távot.

Túra közben mindenképp állj meg a Fátyol-vízesésnél, ami a Szalajka-völgy legcsodásabb és legkedveltebb kirándulóhelye. A 17 méter magas Fátyol-vízesés nemcsak a völgy, hanem hazánk egyik legszebb természeti jelensége, kiemelkedő természetvédelmi értéket képvisel. Ha pedig már ellátogattál a vízeséshez, keresd fel a Szikla-forrást is! Ritka gyönyörű természeti jelenség, ahogy a forrás kristálytiszta vize a barlangjáraton keresztül a felszínre tör.

Ne hagyd ki a Szabadtéri Erdei Múzeum és Erdei Iskolát sem, ahol régi erdei mesterségeket és azok művelőit ismerheted meg. A mostoha életkörülmények között létező mesteremberek eszközeit-, építményeit-, valamint az alkotások munkafázisait rekonstruálták itt. Többek között az ölfavágást, a mész- és szénégetést, zsindely-, gyanta- és üvegkészítést vagy hamuzsírfőzést is szemügyre veheted.

Szereted a természetet, de nem akarod csak túrázással tölteni az egész idődet?

Erre is van megoldás: Ha a természeti kincsek érdekelnek, de elfáradtál a kirándulásban, akkor ülj fel a kisvasútra! A kisvasút a Szalajka-völgy bejáratánál lévő Fatelep állomásról indul, a végállomása pedig az álomszép Gloriette-tisztás. A tisztásról kis pihenés vagy piknik után a bátrabbak elindulhatnak egy meredek ösvényen az Istállós-kői-barlanghoz, vagy akár a Bükk-hegység két legmagasabb csúcsára is, a Szilvási-kőre (961 m) vagy Istállós-kőre (958 m).

Tudtad, hogy az Istállós-kői-barlangban találták meg a Bükk hegység leggazdagabb őskori leletanyagát?
Tundraszarvas-, barlangi medve csontokra, az ősember kő- és csonteszközeire, és egyéb használati tárgyaira bukkantak a régészek. Ugyan a barlang ma már üres, a Szalajka-forrás mellől, szerpentin jellegű turistaúton akkor is érdemes felmenned. Hidd el, különleges élményt jelent az ősember nyomán járni!

Ha pedig a gasztronómiát fedeznéd fel, keress egy pisztrángos éttermet! A sebes pisztráng őshonos fajta Szilvásvárad környékén, amelyet ma már a Szalajka-patak kibővített medrében szaporítanak. Nem véletlenül lett pont ez a halfajta a Szalajka-völgyben és Szilvásváradon főzött ételek egyik jellegzetes alapanyaga. A pisztrángból készült ételek fogyasztása olyan kulináris élvezetet okoz, amelyet soha nem felejtesz el, hiszen az itt készült étkek garantáltan friss húsból készülnek.  

Ha a „város” vonz inkább: maradj Szilvásváradon! A település Lillafüred mellett a legismertebb bükki üdülőhely, ami a völgyön kívül is tartogat meglepetéseket: itt található az Állami Ménesgazdaság és a Lipicai ménistálló és lótörténeti kiállítás. De Szilvásvárad ad otthont a Kárpátok őre emlékműnek, a Református kerektemplomnak és a Milleniumi kilátónak is, amelyek mind megérdemlik, hogy felkeresd őket.  

Utazásod alkalmával ne feledd, hogy a Simple Alkalmazásban már nem csak az autópálya matricádat, de a Volánbusz jegyedet is megvásárolhatod, így akárhonnan is indulsz, biztosan könnyedén eljutsz a Szalajka-völgybe.

Maradj velünk, hamarosan érkezünk még újabb izgalmas ötletekkel!

Forrás:

https://www.szilvasvarad.hu/szalajka-volgy-tura

http://www.szalajka-volgy.hu/szalajka-volgy-tajekoztato