Irány a középkori lovagok világa! – látogatás Sümeg várába

Kiemelt kép forrása: kirandulastippek.hu

Igazi középkori hangulat fogad minket a sümegi vár falai közé lépve – nem csoda, hogy hazánk egyik legnagyobb és legépebb állapotú vára az ország egyik legkedveltebb kirándulóhelye, hiszen a látogatókat fogadó programlehetőségek áradata remek szórakozási lehetőséget nyújt az egész családnak, sőt közben még tanulhatunk is.

Ha autóval mennél kirándulni, indulás előtt ellenőrizd, hogy van-e érvényes autópálya-matricád a szakaszra. Ha a Simple appon keresztül szoktad intézni a vásárlást, az alkalmazás „Matricáim” menüpontjába lépve ezt könnyen megteheted.

Környezetéből magasan kiemelkedik a kopár domb, mely tetején a vár csücsül – valóságos ékszere a tájnak, amely mint egy korona a királyi fejbúbot, úgy veszi körbe a csúcsot. A séta a domboldalon felfele egy kellemes lábedzésnek is betudható, viszont amikor felérsz, te is belátod, hogy ez a látvány minden erőfeszítést megért: impozáns kilátás tárul elénk a környező dombok lankáival, és a domb alatt elterülő Sümeg városával.

A külső, majd a belső várkapun áthaladva a várudvarba jutunk: itt egy középkori kovácsműhely, egy pékség és a várkonyha fogad minket, több ágyú is az égbe mereszti rettegett nyílását, a szélben pedig címeres zászlók lengedeznek –olyan, mintha visszautaztunk volna az időben. Az épületegyüttes legrégebbi része a fellegvár úgynevezett Öregtornya, ma ebben tekinthetjük meg a vártörténeti kiállítást. A vár berendezett szobáin végig járva sok-sok új ismerettel gazdagodhatunk: hogyan nézett ki egy úri hálószoba a középkorban? Milyen páncélt viseltek ebben a korban a lovagok? Kérdéseink nem maradnak megválaszolatlanul! A vár meghitt hangulatú kápolnája is mindenképpen megér pár pillantást. Az erős idegzetűek beleshetnek a kínzókamrába is, ahol döbbenetes jelenetek mutatják be a múlt emberének kegyetlenségét.

A vár lábánál elterülő történelmi élményparkban még többet tudhatunk meg a kor mindennapjairól. A hadigép kiállításon egész közelről szemlélhetjük meg a kőhajító gépeket, dárdavetőket és ágyúkat. Az ostromtáborban a török hódoltság idejébe csöppenünk, itt berendezett tiszti és katonai sátrakba leshetünk be az élő történelemóra keretei között. Az élménypark legnagyobb attrakciója kétségtelenül a lovagi torna bemutató – hol érezhetnénk magunkat még inkább egy igazi középkori úr, illetve úrnő bőrében, ha nem egy efféle tornát szemlélve?

A várlátogatás kicsiknek és nagyoknak egyaránt szuper élmény. Ha ti se hagynátok ki, csekkoljátok a belépőjegyeket és a nyitvatartást a hivatalos weboldalon.

Források:

http://www.sumegvar.hu/hu/a_sumegi_var/a_sumegi_var_tortenete

https://kirandulastippek.hu/keszthely-es-kornyeke/sumegi-var

http://www.sumegvar.hu/hu/i_tortenelmi_elmenypark