Fedezd fel Magyarországot 5. rész – Cáki pincesor

Kiemelt kép forrása: termeszetjaro.hu/mobile/hu/point/skanzen/caki-pincesor/27401577

Belföldi nyaralásokat ajánló cikksorozatunk legújabb részében egy igazán különleges pincesorba kalauzolunk el. Ősi borospincékben lazítanál? Akkor irány Cák!

Utazásodhoz pedig válaszd a Simple alkalmazást akár autóval, akár busszal érkeznél: mobiltárca alkalmazásoddal mindkettőt el tudod intézni sorban állás nélkül. Már az indulás pillanatától kezdve a célállomásig, mindenben hasznodra lesz az app. Ha Budapestről startolsz, BKK menetjegyedet, és Volánbusz menetjegyedet is egyszerűen megvásárolhatod, sőt, kocsiddal is útnak indulhatsz, hiszen autópálya-matricádat is megválthatod vele.

Mesébe illő hangulat fogad majd Cákon – a kis falu a Kőszegi-hegység lábánál fekszik, fő nevezetessége pedig pincesora, amely ránézésre úgy néz ki, mintha egy kiadós borozás után tervezték volna. Talán ezért is történt, hogy a „házsor” tagjai cikkcakkban, kusza összevisszaságban pöttyözik a domboldalt.  A terebélyes gesztenyefák alatt megbújó, nyolc darab zsúpfedeles, kontyos, fehérre meszelt falú házikó a 19. század elejéről mesélnek. Földes padozatot, boronagerendázatos falat, ollóágazatos nádtetőt figyelhetsz meg, ha jobban szemügyre veszed őket. A jellegzetes, túlnyúló fagerendázat pedig különös bájt kölcsönöz a házikóknak. A pincesor ma műemlékvédelem alatt áll, a pincék többségében szépen faragott főfás, oldalorsós, kősúlyos prés áll, melyek közül a legrégebbi a rajta lévő felirat tanúsága szerint 1778-ban készült.

A házikókat szőlő, bor és gyümölcs tárolására szánták, manapság azonban a zsúpfedeles pincék skanzenként működnek és tavasztól őszig rendszeres programokkal várják látogatóikat. A település korábban szőlőtermesztéssel foglalkozott, azonban az egész kontinensen végigsöprő filoxéra (szőlőgyökértetű) járvány elpusztította a tőkéket. Ekkoriban a helyiek áttértek a gesztenyetermesztésre, amelynek emlékét a pincesor körüli néhány 100 éves szelídgesztenyefa őrzi.

A pincék skanzenként látogathatók, a kiállításon pedig a korabeli szőlészeti, borászati eszközökkel is találkozhatsz, sőt a boroshordó készítésének mesterei, a kádárok munkásságába is bepillantást nyerhetsz. Tavasztól őszig azonban egyéb programokat is szerveznek ide, így nagy eséllyel belefuthatsz egy borkóstolásba, lovaskordézásba, íjászatba vagy valamilyen kézműves foglalkozásba.  

Ha pedig már Cákra ellátogattál, fedezd fel Kőszeget is! Mindössze 6 km a két település távolsága, így szánj pár napot Nyugat-Magyarország ékszerdobozára is. Kőszeg Magyarország egyik legszebb kisvárosa, melynek nemzeti örökséggé nyilvánított belvárosában érintetlenül fennmaradt, középkori hangulatú házak sorakoznak. A város különleges hangulata mellett, a látnivalói is egyedülállóak, hiszen itt található a Hősök tornya, ami a török ostrom 400. évfordulójára készült; a korareneszánszi Jurisics-Vár; a gyönyörű historizáló, 57 méter magas Jézus szíve-templom; a gyógyszerészet történetében különleges helyet elfoglaló Arany Egyszarvú Patikamúzeum; és az 1560-ban készült Sgraffitós-ház. A város több, mint 150 éves fúvószenekara és várszínháza is országos hírű. Az ökoturizmus elkötelezettjeinek pedig a kőszegi Írottkő natúrpark vagy az interaktív kiállítással rendelkező Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont felkeresését ajánljuk.

A Kőszegi-hegység számtalan programötletet rejt még. Többek közt háborús épületmaradványokat is fellelhetünk, mint a Lehallgatóbázist, amely épület a kémfilmek rajongóinak garantáltan nagy élmény lesz. A romantikus nyaralást kedvelőknek az Andalgó sétány meglátogatását javasoljuk. A sétány egy gyönyörű szép, csendes kirándulóhely a Gyöngyös-patak mentén, amely egészen az országhatárig húzódik.

És ez még mindig nem minden! A Kőszegi-hegységben található a Pintér-tető, ahonnan Ausztriáig is elláthatsz, ha szép az idő.

Forrás:
https://koszegibor.hu/caki-pincesor/

https://www.termeszetjaro.hu/mobile/hu/point/skanzen/caki-pincesor/27401577/

https://koszeg.hu/hu/koszeg/latnivalok/

https://koszegvendeghaz.hu/latnivalok.html