Fedezd fel Magyarországot 6. rész – Tapolcai-tavasbarlang

Kiemelt kép forrása: welovebalaton.hu

Dübörög a nyár, úgyhogy továbbra is hozzuk a belföldi nyaralási ötleteket Nektek! Most Veszprém megyébe barangolunk el, ahonnan elsőként a címadó tavasbarlangot emelnénk ki, de később a megye további kincsei is nagyító alá kerülnek.

Simple tipp: már elérhető a Simple alkalmazás legújabb terméke, a Simple Gépjármű-asszisztencia biztosítás. Menj biztosra, és kösd meg a biztosítást néhány kattintással a mobilodon, amivel most akár még nyerhetsz is! Sőt, ha most autópálya-matrica vásárlással kötöd egybe a biztosításkötést, akkor 10% kedvezményt kapsz a biztosítás díjából. 🎉A részletekért látogass el IDE.

Ahogy említettük, cikkünket a tavasbarlang bemutatásával kezdjük mint Veszprém megye leghíresebb és legegyedülállóbb látnivalója. A Tapolcai-tavasbarlangot 1903-ban fedezték fel, majd rövidesen kiderült, hogy egy egész barlangrendszer húzódik Tapolca városa alatt. Tíz évvel később nemcsak a kutatók és barlangászok, hanem bárki megcsodálhatta a föld alatti karsztképződményeket. Magyarországon ez volt az első barlang, melyet villanyvilágítással láttak el, és egyben turisztikai célokra is használtak. A tavasbarlang azonban nem csak a látványos cseppköveiről híres, hanem a rendkívül hangulatos föld alatti csónakázásáról, ezért 2010-ben átvette a Baradlától a leglátogatottabb barlang címet.

A karsztvíz által kialakított barlangrendszer 270 méter hosszú szakasza járható be szárazon és vízen. A bejárati épületből lépcsősoron keresztül érhettek le egy tágas terembe, innen még egy-két másik részbe is bekukkanthattok, de a fő szenzáció a szűk, hangulatosan kivilágított, vízzel borított járatokban való csónakázás. A csónakban ülve magatoknak kell eveznetek, ami nem mindig egyszerű a több helyen nagyon leszűkülő járatokban, sokszor csak kézzel tudjátok majd magatokat előre lökni. A barlangban télen-nyáron kb. 18 Celsius fok van, fázósaknak is elég egy pulóver.

2015-ben pedig egy új fogadóépülettel bővült a barlang, a 10 termes látogatóközpontban megismerhetitek a barlangok izgalmas világát, ahol kúszóbarlang, kőtapogató, 3D-s mozi és egyéb izgalmak várnak majd rátok. Így gyermekkel érkezőknek, romantikus randevúra vágyóknak is tökéletes kikapcsolódást nyújthat. Ha pedig már Tapolcán vagy, ne hagyd ki a Malom-tavat sem! A Tapolca belvárosát tarkító tó országosan is páratlan látványt nyújt, és nem elhanyagolható a város történetében játszott szerepe sem.  Arról nem is beszélve, hogy a tóban óriási aranyhalak úsznak, így nemcsak a festői környezet káprázatos, de a víz is kincseket rejt.

A végére pedig Veszprém megye messze földön híres települését hagytuk: Herendet. Az itt található Porcelánium látogatóközpontban bele lehet látni a folyamatba, hogy hogyan is készülnek a porcelánok, illetve ezek dekorációi. Sőt, műhelyfoglalkozásokon is részt lehet venni, ahol saját díszítésű porcelánfigurákat készíthetünk!

Maradj velünk, hamarosan újabb tartalmakkal és nyaralási tippekkel érkezünk!

Forrás:

https://welovebalaton.hu/cikk/2015/1/23/ilyen-nincs-mashol-a-vilagon-a-tapolcai-tavasbarlang

https://bfnp.hu/hu/tapolcai-tavasbarlang-latogatokozpont

http://magyarnemzetiparkok.hu/tematikus-turak/tapolcai-tavasbarlang/

https://www.szepmagyarorszag.hu/magyar/oldalak/tapolcai_malomto_kornyezete/

https://bakonycentrum.hu/veszprem-megye-latnivalok/