A magyar „El Camino”

A kiemelt kép csak illusztráció, forrása: pexels.com/Lisa Fotios

A magyarországi El Camino, azaz a Magyar Caminónak becézett zarándokút a hazai szent helyeket összekötve Esztergomból vezet Máriagyűdre, az ország „gerincén” haladva. Nemcsak a nevében, de az út kialakításában és működésében egyaránt sok hasonlóság található a spanyol és magyar út között, melynek egyik szakaszán (Kalocsán és Dabason) még Galíciából hozott, Santiago de Compostelában a Szent Jakab katedrálisnál megszentelt kagylószobrokat is találhatunk. Ha úgy érzed, pont erre lenne most szükséged, bátran vágj neki egy-egy útszakasznak, vagy akár az egész túrának!

Simple tipp: Ha szívesen végig csinálnád-, vagy felkeresnéd a túra bizonyos állomásait, akkor hívd segítségül a Simple alkalmazást, amivel könnyedén és érintkezésmentesen juthatsz autópálya matricádhozvagy a Volánbusz jegyedhez. Részletek a www.simple.hu oldalon.

Hogy néz ki a zarándokút a gyakorlatban?

A Magyar Zarándokút különböző történelmi utakat (pl. római út, Árpád-kori utak, jeruzsálemi zarándokút, keresztes hadjáratok útja, Szent Jakab út, stb.) érintve halad északról déli irányba. Országhatártól országhatárig szeli át hazánkat, így átfogó képet ad Magyarországról, természeti és épített értékeinkről, az itt élők életéről.

Az útvonal hosszának fele hegyvidék, fele pedig alföldi sík terep, átlagos tempóban haladva kb. 17-22 nap alatt lehet végigjárni. Az Út fizikai megtestesítését a „felfestett” útvonal és a 25–30 kilometerenkénti zarándokszállások hálózata adja. Az útvonal többnyire földutakon, a természetben turista ösvényeken vezet, de a közbeeső településeket is érinti. A zarándokút teljes hossza mintegy 431 km, a kitérőkkel együtt közel 600 km. Részletes térkép és az ajánlott szakaszokra bontás a www.magyarzarandokut.hu honlapról tölthető le.  

Fontos azonban, hogy a minden év március végétől november végéig „elérhető” úton bármely napon, bármely alapállomásról lehet indulni. Azt sem árt hangsúlyozni, hogy nem szükséges egyhuzamban végigmenni rajta. A teljes szakasz bejárható akár több hónap, vagy év alatt is. Az út hatása érdekében azonban a Magyar Zarándokút Egyesület azt javasolja, hogy legalább egy hét zarándoklatot tartsunk, ha nekivágunk.

Az útvonal bejárásához még szükségünk lesz egy zarándok-útlevélre, amelyeket a jelentősebb hálózati alappontokon lehet kiváltani. A zarándokútleveleket nemcsak emlékbe jó eltenni, de gyakorlati haszna is van, ugyanis ez jogosít fel a zarándokszállás használatára. 100 km gyalogos zarándoklást követően pedig oklevél kérhető, amit később büszkén kitehetünk otthon a falra. 

Látnivalók az út folyamán:

Felsorolni is nehéz, mennyi minden vár ránk, ha elindulunk. Ahogy már említettük, a Magyar Zarándokút hazai szent helyeket köt össze, így minden egyes állomása varázslatos a maga nevében.

Például az út folyamán meglátogathatjuk a Gemenci erdőt, ami Magyarország legszebb ártéri erdője, vadregényes élővilága a kijelölt tanösvényeken keresztül fedezhető fel. Szintén eljuthatunk Hartába, amely a legjelentősebb hazai bútorfestő központok közé tartozik. Fürdőzhetünk a gyógyhatású Szelidi-tóban, amely országos hírű, kiváló horgászhely, több rekordfogást regisztráltak már a területen. Megtekinthetjük Baján Magyarország legrégebbi ősnyomtatványát, amely 1472-ből származik. Felkutathatjuk Fajsz települését, amely egyike hazánk ősmagyar, Árpád-kori településének. Kalocsán megcsodálhatjuk a Schöffer toronyot, vagy más néven fénytoronyot, amely 4 darab 23 méter magas acéloszlopból áll. Ez nem minden, a túra során felfedezhetjük a löszpartba fúrt, présházas pinceutcákat Császártöltésen, de meglátogathatjuk Hajós történelmi központját, amely impozáns látványt nyújt barokk épületeivel és a 2009-10-ben történt teljes körű felújítást követően a Hajósi Érseki Kastély és Látogatóközponttal.

Forrás:

https://magyarzarandokut.hu/magyar-zarandokut

https://www.turautak.com/cikkek/latnivalok/szakralis–vallasi-helyek/magyar-zarandokut.html

https://www.szepmagyarorszag.hu/magyar/oldalak/vallasiturizmus_zarandoklat_esztergom_elcamino/

noklapja.hu/ajanlo/2018/05/18/keljunk-utra-3-magyar-zarandokut-arra-az-esetre-ha-kedvunk-tamadna-elvonulni/

http://magyarzarandokut.hu/sites/default/files/data/vMagyar_Zarandokut_BKKM%20honlapra_0.pdf