Ha már kipancsoltad magad idén… (1. rész)

A kiemelt kép csak illusztráció! Forrás: unsplash.com /Emese Selley/

Te is gyakran a Balaton felé veszed az irányt, de a fürdésen kívül nem jut más program eszedbe? Olvass tovább bátran, összegyűjtöttük a legjobb szabadidő „kitöltő” ötleteket mind az északi, mind a déli parton családosoknak, pároknak, és egyedüli felfedezőknek egyaránt!

Simple tipp: Az utazáshoz és a tó körüli kocsikázáshoz hívd segítségül a Simple appot, ahol nemcsak az autópálya matricádat tudod megvásárolni, de már  gépjárműasszisztencia biztosítást is köthetsz az alkalmazáson keresztül! Részletekért kattints ide!

Tihanyi vulkántúra

A félsziget csodálatos természeti adottságainak és gazdag történelmi múltjának köszönhetően a Balaton egyik legvarázslatosabb és leglátogatottabb turisztikai célpontja. Nem véletlenül, a Tihanyi-félsziget jelenlegi arculatát a vulkanikus erők évmilliókkal ezelőtt alakították ki, amely napjainkban a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része. Ennek a vulkáni folyamatok eredményeképpen alakult ki a krátermaradványokban két lefolyástalan tó, a Belső-tó és a Külső-tó. Ami ennél is érdekesebb, vulkanikus utótevékenység során feltörő hőforrások több mint száz gejzírkúpot formáltak a félsziget területén, közülük legszebb az Aranyház.

Kápolnapusztai bivaly rezervátum

Magyarország legnagyobb látogatható bivalycsordája, piknikezőhely, kiállítás, és mesélő sétaút is várja a Kis-Balaton felfedezőit. Az állatok megfigyelését távcső és lovaskocsi is segíti, amellyel a szerencsések a dagonyázó, legelésző bivalyok mellett a fürgén futkározó ürgéket is láthatják. Az egész évben nyitva tartó rezervátumon kitáblázott sétaút vezet végig, a kicsiket játszótér és állatsimogató is várja. Az istállóban régi fotográfiák és a hagyományos bivalytartás eszközei tekinthetők meg, míg a fogadóépületben berendezett tárlat pedig a Kis-Balaton gazdag élővilágát mutatja be. Annyi biztos, ennél komplexebb képet kevés helyen kaphatsz a Kis-Balaton vidékéről.

Csillagvár

A világon egyedülálló alakjáról kapta nevét a Balatonszentgyörgy közelében álló Csillagvár, ahol a középkori életet bemutató panoptikum és huszármúzeum vár. Másfél hektáros pihenőpark, parkoló, csárda, szerdánként pedig még sólymászbemutató is kápráztatja az idelátogatókat. Csillagvár méltán lett a családok kedvenc kirándulóhelye, hiszen ezenfelül lovaglás és lovaskocsikázás, íjászkodás, és fából készült játszótér is gondoskodik róla, hogy felhőtlen élményekkel távozzanak az kisebbek is.

Tengerlátópark

A balatonakarattyai magaspart, más néven Kisfalusy sétány a Balaton keleti medencéjének egyik legszebb és legtermészetesebb kilátóhelye. Aki ide látogat, mintegy húsz emelet magasból tud körbetekinteni a fenséges tájon. Az északi és déli Balaton-part hatalmas szeletén kalandozhat a szem és a fényképezőgép optikája, a látóhatárt pedig a Tihanyi-félsziget zárja az apátság sziluettjével, de tiszta időben Badacsony és Fonyód hegyei is látszanak. Az utóbbi években az egész sétány megújult, padokkal és növényekkel dekorálták a partszakaszt.

Ha további izgalmakra vágysz, maradj velünk, hamaros érkezik a folytatás!

Forrás:

https://ilovebalaton.hu/tura-es-barlangura/2013-06-09/ahol-belesetalhatsz-egy-vulkanba—a-tihanyi-belso-to

https://ilovebalaton.hu/esoprogram/2013-08-28/a-leghatborzongatobb-a-balatonon

https://www.bfnp.hu/hu/latogatohelyek-3/kapolnapusztai-bivalyrezervatum-kis-balaton

https://csodasmagyarorszag.hu/uti-celok/balaton

csillagvar.hu

https://www.veol.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/a-megye-het-csodaja-balatonakarattyai-magaspart-3014182/