Ha már kipancsoltad magad… (2. rész)

Kiemelt kép forrása: Viktor Vasicsek / Unsplash

Folytatjuk „Ha már kipancsoltad magad…” sorozatunkat, amelyben ötleteket adunk, hogy a fürdésen  túl még milyen szuper látnivalók várnak Rád a Balaton környékén. Íme, a második felvonás.

Simple tipp: Az utazáshoz és a tó körüli kocsikázáshoz hívd segítségül a Simple appot, ahol nemcsak az autópálya matricádat tudod megvásárolni, de már  gépjárműasszisztencia biztosítást is köthetsz az alkalmazáson keresztül! Részletekért kattints ide!

Hegyestű Geológiai Bemutatóhely

A Káli-medence kapujának őre a Zánka és Monoszló között 337 méterre magasodó Hegyestű. A Balaton felől szabályos kúp alakot mutató hegy északi felét az egykori kőbánya lefejtette, a visszamaradt, közel 50 m magas bányafal azonban felfedi számunkra a kb. 8 millió évvel ezelőtt működő bazalt vulkán belsejét. A vulkán kráterében megdermedt láva a kihűlés folytán sokszögletű, függőleges oszlopokra vált el. A látvány hazánkban egyedülálló, de európai viszonylatban is ritkaság.

Xantus János Gömbkilátó

A Balatonboglár jelképévé avanzsált Gömbkilátó csak 2012-ben nyerte el mostani formáját, noha az 1950-es években építették a brüsszeli világkiállításra. Eleinte üveggel akarták borítani a felületét, de végül letettek róla, így maradt a nyitott, 15 méter átmérőjű, 240 háromszöglemez alkotta szerkezet. Az építmény a ’60-as években került Balatonboglárra, és jobb helyet nem is találhattak volna neki: a 165 méter magasan álló kilátóból a Balatonban és a szemközti, északi parti tanúhegyekben gyönyörködhetsz. A kilátó közelében pedig kalandpark és a bobpálya is található, ha egy kis extra élményre vágynál.

Emmaus kápolna

Cikkünket Balaton leghátborzongatóbb helyével zárjuk, az elhagyatott Emmaus-sal, az egykori remete kifosztott, lepusztult kápolnájával. Az Emmaus, más néven Ify-kápolnát a helyi babonák szerint jobb elkerülni, noha a képolna és a hozzá tartozó remetelak kitűnő helyszín lenne egy horrorfilm forgatásához. Megvan hozzá minden, ami kellhet: vadregényes táj, a közeli temetőben nyugvó különc, akinek személyét legendák övezik, és a környéket átlengő baljós hangulat is. Habár a kápolnakertben három épület található, bemenni egyikbe sem szabad, mert bármikor összedőlhetnek. A kaput lelakatolták, a terület magántulajdon, és hivatalosan nem látogatható, így meg kell elégedned azzal, hogy kívülről „csodálod” a helyet.

Forrás:

https://www.bfnp.hu/hu/latogatohelyek-3/hegyestu-geologiai-bemutatohely-monoszlo

https://csodasmagyarorszag.hu/uti-celok/balaton

https://www.termeszetjaro.hu/mobile/hu/point/kilato/balatonboglari-goembkilato/36101305/

https://ilovebalaton.hu/esoprogram/2013-08-28/a-leghatborzongatobb-a-balatonon