Barangolj tanösvényeken!

A kép csak illusztráció. Forrás: pexels.com – Pille Kirsi

Szabadulj ki a hétköznapok fogságából, túrázz egyet a fenséges őszi levelek között! Hoztunk hat egyedi tanösvényt az ország különböző pontjairól, amik egyedülálló élményt nyújtanak mindenki számára: akár családdal kirándulnál, akár pároddal indulnál útnak.

Simple tipp: Mi adjuk a túraötletet, rátok már csak a matricavásárlás és a felfedezés marad! Hogy még gördülékenyebben menjen az autós utazás, szerezd be autópálya matricádat a Simple appban, vagy a simple.hu weboldalon. Amennyiben Simple fiókban elmentett bankkártyáddal fizeted e-matricádat, most még nyerhetsz is! Részletek itt!

A sejtelmes Váci ártéri tanösvény

Egyszerre gyönyörű, és egyszerre félelmetes, ugyanis a tanösvény helyenként elég megviselt, amiben az is közrejátszik, hogy a Duna áradásakor sokszor víz alá kerülnek a pallói. Önkéntesek igyekeznek ezeket javítani, de szinte mindig van olyan szakasza, ami nehezebben járható. Viszont az igazsághoz hozzá tartozik, hogy pont emiatt vált annyira népszerűvé, hiszen ez adja meg a különleges, sejtelmes hangulatát.  

Az ország legkalandosabb tanösvénye, a Gyadai tanösvény

A Katalinpusztai Kirándulóközpontnál található 13 állomásos tanösvény nagyszerű családi program, és igazi kalandként tartják számon kicsik és nagyok egyaránt. Érdekessége, hogy itt található az ország egyik leghosszabb gyalogos függőhídja, de számos más izgalmas elem is tarkítja az utat.

Gánti Bauxitföldtani Park

Az európai ritkaságnak számító 13 állomásos tanösvény vöröses színének köszönhetően olyan, mint egy marsbéli táj. Az egykori bauxitbánya területe körülbelül másfél óra alatt járható körbe, így további programokra is bőven lesz időtök, ha erre visz utatok.

Kövi Benge tanösvény Fertőrákosnál

A kőfejtő területén lévő tanösvény többek között bemutatja a névadó, botanikai ritkaságnak számító kövi bengét, és elvezet a vasfüggöny egy darabját szimbolizáló emlékműhöz is. Nem csak ezek miatt érdemes végigjárni, hiszen csodálatos a kilátás innen a kőfejtőre, és a Fertő-tóra is.

Lóczy Lajos gejzírösvénye

A Tihanyi-félszigetet körülölelő 18 kilométeres tanösvény az apáti templomromtól indul. Az útvonal rendkívül látványos, az egyik legkülönlegesebb pontja azonban a hárommillió évvel ezelőtt keletkezett gejzírmező. Ráadásul nyáron a Csúcs-hegyről még a csodaszép levendulamező is látszik.

Soproni meseösvény

A 900 méteres meseösvényt Ábrahám Zsuzsanna óvodapedagógus tervezte, és az egyik soproni mese, a Kecske-patak boszorkánylegendája adta hozzá az ötletet. A célja az volt, hogy a gyerekek a legismertebb népszokások mellett a helyi legendákat is megismerjék. A tanösvényen egy térkép kalauzol a helyi legendák és boszorkány történetek útvesztőjében, az egyes állomásokon a gyerkőcök még pecséteket is gyűjthetnek, amelyeket a végállomáson kisebb ajándékra cserélhetnek.

Forrás:
https://blog.szallas.hu/magyarorszag-tanosvenyei-terkepes-gyujtemeny/

https://www.travelo.hu/tura/20180527-a-legjobb-hazai-erdei-tanosvenyek.html