Madárles – ezeket a helyeket ne hagyd ki ősszel

A kiemelt kép csak illusztráció.

Új hobbit keresel, esetleg szenvedélyed az élővilág megismerése? Akkor van egy jó hírünk: összegyűjtöttünk a legjobb madárles helyeket az országban, hiszen nincs is látványosabb őszi program, mint a természet-, és madármegfigyelés.

Simple tipp: Az utazásod kényelmét bízd a Simple-re!
Tudtad, hogy már nemcsak autópálya matricádat, de Volánbusz jegyedet is beszerezheted könnyedén a Simple alkalmazással?  

A madarak változatosak, és sokszínűek. Szinte mindenütt előfordulnak, de vannak olyan helyek, ahol különösen sokféle madárfajra bukkanhatsz. Ezeken a helyeken alakították ki az ún. madárles helyeket.

Szegedi Fehér-tó

Ősszel igazán különleges élményben lesz része annak, aki a Fehér-tónál jár, hiszen darvak tízezrei érkeznek október második felében a Kiskunsági Nemzeti Park Tisza-völgyi tájegységére. Az európai daru-populáció egyik legjelentősebb vonulási útvonala Magyarország keleti felén húzódik keresztül. Egy jól bepozícionált helyről pedig akár könnyen lehet, hogy madarak sokasága húz el a fejed fölött a felkelő Hold felől a lemenő nap irányába.

Mezse-mocsár

A Budapest határában található kétszintes kilátótornyot 2015-ben újították fel, mivel a korábbi torony zavarta a terület élővilágát. Az új les azonban a nyílt víztől távolabb helyezkedik el biztosítva ezzel többek között az értékes madárvilág zavartalanságát. A Merzse-mocsár környékét azonban nemcsak a páratlan kilátást nyújtó és a természet észrevétlen megfigyelésére alkalmas madárles miatt érdemes felkeresni, hanem a 15 állomásos természetismereti tanösvény is remek családi elfoglaltságot ígér.

Fenékpuszta

A Nyugat-Balaton egy ornitológiai kincsesláda, ami nem csak a sok madárfajnak, hanem a Kis-Balatonnál található természetvédelmi övezetnek is köszönhető. A Fenékpusztai Madárgyűrűző és Repatriáló Állomáson a madárgyűrűzésen és a madárkórházon kívül megtekintheted a madárkunyhót vagy az itt található Bóbos vöcsök tanösvényt, amely kimondottan a madárvilágot hivatott bemutatni. Ha pedig már arra jársz, ne hagyd ki a kányavári-szigeti kilátót sem, ahonnan gyönyörű természeti kép tárul eléd.

Böddi-szék

A Böddi-szék Bács-Kiskun megyében található nyílt, fehér vizű szikes tó, ma már országos jelentőségű természetvédelmi terület. Igen jelentős vízi- és partimadár élőhelynek tekinthető a Kárpát-medencében, többek közt szerepel a nemzetközi jelentőségű vadvizek, különös tekintettel a vízimadarak élőhelyeinek védelmére hívatott Ramsari egyezmény listáján is. Különösen jelentős a nyári lúd és a bíbic populációja, ősszel azonban a gulipán nevű fehér-fekete színű, fokozottan védett madár vonulása figyelhető meg Afrika felé.

Forrás:

https://www.programturizmus.hu/tema-madarles-madar-elovilag-1564820978.html

https://west-balaton.hu/madarles

https://budapest.hu/Lapok/2015/uj-madarmegfigyelo-torony-epult-a-merzse-mocsar-termeszetvedelmi-teruleten.aspx

http://www.boddi.hu/a-boddi-szek