Különleges múzeumok országszerte

Kiemelt képek: Michał Parzuchowski, forrás: unsplash.com

A különleges budapesti múzeumok után nyakunkba vettük az országot, és 5 felfedezésre váró vidéki múzeumot hoztunk hazánk különböző pontjairól. Csemegézz bátran listánkról, amit úgy állítottunk össze, hogy mindenki megtalálja a kedvére valót: gondoltunk a családosokra, a hagyományos múzeumok kedvelőire és az interaktív tárlatok iránt érdeklődőkre is. Íme a kollekció.

Simple tipp: Autós utazásaid során se bajlódj a sorban állással!  A Simple alkalmazás segítségével egyszerűen szert tehetsz autópálya matricádra, mi több,  még gépjárműasszisztencia biztosítást is köthetsz az appban.

Marcipánia – Eger

Minden édességimádó megtestesült álma az egri Marcipánia, ahol szinte minden kiállítási darab cukorból, marcipánból van. Mesefigurák, mesejelenetek, dísztárgyak, barokk szoba és megannyi gyönyörűség vár, ha ellátogatsz ide – csak győzd csodálni őket. A kiállítás alkotásait hazánk egyik büszkesége, Kopcsik Lajos cukrászati Oscar-díjas, olimpiai- és világbajnok mestercukrász, Guinness rekorder tervezte.

Szókraténusz – Kecskemét

Ha érdekel a játékok története, akkor irány Kecskemét! Ha megnéznéd, hogy néz ki egy csigacsontból készült ősi játék, ha kíváncsi vagy, mivel játszott egy 19. századi nagypolgári család gyermeke, akkor itt az idő, hogy felkeresd a Szókraténusz Múzeumot. A játéktárgyakon kívül még megismerheted a gyermekirodalom és a bűvészet könyvritkaságait is, és annak is szemtanúja lehetsz, mivel játszanak, illetve játszottak a lengyel, az észt, a francia, a mordvin, a mexikói és a japán gyerekek.

Grassalkovich-kastély – Gödöllő

A gyönyörű parkkal rendelkező gödöllői Grassalkovich-kastély remek úti cél akár egynapos kiránduláshoz is. 31 termen keresztül ismerheted meg a Grassalkovichok korát, I. Ferenc József és Erzsébet királyné életét. A kastély tárlatának része egy Habsburg képgaléria, és érdemes megnézni a barokk színházat is.

Mobilis Interaktív Kiállítási Központ – Győr

Ha a hagyományos múzeumok ritkán kötnek le, akkor az interaktív kiállítást ajánljuk az autók működéséről. Az idelátogatók hipermodern környezetben nézhetnek bele, hogyan tervezik és gyártják a legmodernebb kocsikat, sőt a saját bőrükön tapasztalhatják, milyen lehet beülni egy jó kis Forma–1-es járgányba.

Pipamúzeum – Ibafa

Tudtad, hogy az „ibafai papnak fapipája van” kezdetű nyelvtörő alapján egy egész pipamúzeumot hoztak létre Ibafán? Az 1989-ben végleges formáját elnyert pipatörténeti kiállítás amellett, hogy bemutatja a különböző pipák, szivarok és szipkák fajtáit, olyan ritkaságok is megtalálhatók a gyűjteményében mint Károlyi Mihály és Deák Ferenc pipája. Sőt, még a nevezetes ibafai fapipa másolata is megnézheted, ha erre jársz.

Forrás: 

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/az-5-legzsenialisabb-hazai-muzeum-teli-napokra/

https://barangolasokteodorral.blog.hu/2020/07/20/15_kulonleges_videki_muzeum_amit_nem_szabad_kihagyni_731

https://nlc.hu/utazas/20130109/10-legfurcsabb-muzeum-magyarorszagon/

https://nlc.hu/utazas/20190907/5-videki-muzeum-magyarorszag/