Egy csipetnyi Hollandia itthon – látogass el ezekhez a szélmalmokhoz!

Kiemelt kép forrása: szoljon.hu

Körkörös tetősapkájukkal és ágaskodó vitorláikkal egyszerűen bájos épületek a szélmalmok, melyek hatalmas méretükkel tekintélyt parancsolva minden tájat megszínesítenek. Nem muszáj rögtön Hollandiába utazni, hogy találkozz velük: a szélmalmok a 19. és 20. században Magyarországon is népszerűek voltak, és bár legtöbbjük idővel megrongálódott, összedőlt, akadnak még jó állapotban lévők – cikkünkben 5 olyan szélmalmot mutatunk be, amelyek ma is látogathatóak.

Simple tipp: Autós utazásaid során se bajlódj a sorban állással! A Simple alkalmazás segítségével egyszerűen szert tehetsz autópálya matricádra, mi több, még gépjárműasszisztencia biztosítást is köthetsz az appban.

Ópusztaszer: Csúcs-féle szélmalom

Szentesen az 1970-es években harminc szélmalom őrölt összesen – köztük Csúcs János gazda gépezete is. Ez egy úgynevezett felülhajtós szélmalom, melynek előnye, hogy teteje elforgatható: a vitorlákat így rövid idő alatt szélirányba lehetett állítani. Az épületet az 1950-es évek közepén ipari műemlékké nyilvánították, majd a ’80-as évek közepén áthelyezték az ópusztaszeri skanzenbe.

Tés: Helt-féle és Ozi-féle szélmalom

A 400 méter magasan elterülő Tési-fennsíkon semmi sem áll a bakonyi szelek útjába – nem csoda, hogy Tés községnek négy malma is volt. Belőlük kettő maradt fenn, az 1840-ben épült Helt-féle, és az 1924-ben épült Ozi-féle masina. Érdekesség, hogy közülük pont az öregebb az, amelyik a mai napig működőképes. A malmok ma népi ipartörténeti műemlékek, és egyben a környék legfőbb látványosságai.

Felsőszentiváni Szélmalom

Tíz éve egy vihar csúnyán megtépázta a felsőszentiváni malmot, ma viszont, újjáépítését követően nemcsak hogy látogatható, de még dolgozik is, rendeltetésének megfelelően lisztet őröl – ezzel igazi különlegességnek számít az országban. A malom egyébként hibrid, széllel és villamos energiával is működik. Belsejében kiállítótér várja a látogatókat, amely még többet elárul a gépezet működéséről.

Kunhegyes: Komlósi-féle szélmalom

Az ötszintes, holland stílusú építményt Mohácsi Bálint molnár építtette az 1850-60-as évek fordulóján. A malom nagyjából száz éven át működött, ez idő alatt több tulajdonos kezén is „megfordult”, köztük Komlósi Andrásén is, akiről ma használatos nevét kapta. A szélmalom igazi jelképe Kunhegyes városának: nem csoda, hogy a helyiek 1973-ban meghiúsították lebontásának és elszállításának tervét.

Szentendre: dusnoki szélmalom

A malom eredetileg a Bács-Kiskun megyei Dusnok község táját ékesítette. A ’70-es évek végén bontották le épületét, hogy majd a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban építsék újjá. Erre 32 év elteltével került sor, de a büszkén magasodó építmény látványa minden várakozást megért. A skanzenben egyébként egy működésben lévő vízimalom is megtekinthető, csak hogy teljes legyen a körkép.

Források:

opusztaszer.hu/skanzen-20

http://www.tes.hu/turizmus/10-turizmus-programok/19-tesi-szelmalmok

csodalatosbalaton.hu/latnivalok/muemlekek-szobrok/tesi-szelmalmok

szoljon.hu/kozelet/helyi-kozelet/el-akartak-vinni-a-kunhegyesi-szelmalmot-de-a-helyiek-nem-hagytak-1465126

https://www.tanyamuzeum.hu/magyar/oldalak/dusnoki_szelmalom/

http://www.skanzen.hu/hu/latogatas/programok/aktiv-helyszinek

https://www.muemlekem.hu/muemlek/show/2170

sokszinuvidek.24.hu/viragzo-videkunk/2020/08/16/felsoszentivan-malom-szelmalom-megye-kenyere

https://sokszinuvidek.24.hu/viragzo-videkunk/2020/08/16/felsoszentivan-malom-szelmalom-megye-kenyere/