A hagyma fővárosa: Makó

Kiemelt kép forrása: shutterstock.com

A közmondást, miszerint „messze van, mint Makó Jeruzsálemtől” már jól ismerjük, na de Makóról is tudod a legfontosabbakat? Olvass tovább, és derítsd ki velünk, miket rejt ez a varázslatos dél-alföldi város!

Simple tipp: Autóval indulsz útnak? Ne feledkezz meg pálya-matricádról sem! A Simple alkalmazásban egyszerűen szert tehetsz rá, így ezt a pontot könnyedén kihúzhatod a kirándulás előtti teendők listájáról.

Igen kalandos úton vált Makó azzá, ami: már az őskorban is lakott volt ez a térség, köszönhetően jó elhelyezkedésének. Szerepe a karlócai békét követően nőtt meg, miután 1730-tól Csanád vármegye székhelye lett. A következő években a város olyannyira fejlődésbe lendült, hogy 1890-ben az akkori (Nagy-) Magyarország tizenkettedik legnagyobb városa volt, megelőzve Pécset és Miskolcot is. Ennek az időszaknak köszönhetően alakult ki az eklektikus, mutatós belváros, melynek ékes példája a gazdagon díszített Bérpalota épülete, és a különleges Grand Hotel Glorius.

Makó és Makovecz

Kevés település van, amely annyira összefonódott egy építész nevével, mint Makó. A város eredeti arculatán elég nagy sebeket ejtettek a múlt évszázad történései, és ezeket a városvezetés igyekezett begyógyítani, így felkérték Makovecz Imrét, formálja újra Makó városképét. A kultikusnak számító Hagymaház mellett még 12 középület fűződik a magyar organikus építészet meghatározó alakjának nevéhez, többek közt a buszpályaudvar és a „fürdők fürdőjének” keresztelt Hagymatikum Fürdő is. A Hagymatikum olyannyira sikeres lett, hogy az épületet 2014-ben a FIABCI Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj ezüstérmével ismerték el. A belváros szívében elhelyezkedő „gyöngyszem” 12 ezer négyzetméter alapterülettel és 18 különböző medencével az ország és Európa egyik legkülönlegesebb élmény-, gyógy- és wellness szolgáltatásokat nyújtó fürdőkomplexuma.

Apropó hagyma

Tudtad, hogy a makói vöröshagyma Hungaricum? Már évszázadok óta meghatározó a hagymatermesztés Makón, amely elsősorban a jó talaj és a sok napsütésnek köszönhető. Az értékes hagyma azonban önmagában még nem volt elég. Abban, hogy a növény Európa-szerte keresett és népszerű lett, hatalmas szerepe volt a helyi zsidó kereskedőknek. A 17-18. században ugyanis jelentős számú zsidó közösség élt Makón, ezért nem meglepő, hogy itt található az ország második legnagyobb ortodox zsinagógája.

Ha pedig már építészeti remekműveknél tartunk, mindenképp látogasd meg a páratlan látványú Hagymavirág szökőkutat és a József Attila Múzeumot, ahol József Attila, Juhász Gyula és Móra Ferenc makói kapcsolatait bemutató kiállítás tekinthető meg.

Végezetül nem szabad elfeledkezni arról, hogy Makó Maros parti település, és ez nem csak födrajzilag fontos tudnivaló, hanem turisztikailag is. A város szélén, a folyóparton ugyanis lehet strandolni, napozni, de pár éve már látogatható az igen menő akadálypályákkal és lombkorona sétánnyal felszerelt Maros kalandpart is, amely élmény kicsiknek és nagyoknak is egyaránt.

Forrás:

https://turista-szalami.blog.hu/2018/05/04/turista_szalami_mako

https://kirandulastippek.hu/del-alfold/mako-hagymatikum-furdo

http://mako.hu/koszonto/