Kirándulás Bakonyszentlászlón és környékén

Kiemelt kép forrása: https://bakonygyirot.hu

A hűvősebb időben sem szeretnél otthon lebzselni szabadnapjaidon? Vedd az irányt a Bakony felé, hiszen a terület szemetgyönyörködtető látvánnyal várja az odalátogatókat minden évszakban.

Simple tipp: Ha ezúttal autóval utaznál kiszemelt desztinációdhoz, ne hagyd utolsó pillanatra az elintéznivalókat: a Simple appban egyszerűen megvásárolhatod auópálya-matricádat, mi több, gépjárműasszisztencia biztosítást is köthetsz járgányodra, amelyre számíthatsz, ha defekt, vagy egyéb nehéz helyzet keresztezné utad. A részletekért látogass el IDE.

Bakonyszentlászló a Bakony-hegységünk egyik gyöngyszeme, amelyet nyugaton a Gerence-patak, északon a Pannonhalmi-dombság, keleten pedig a Bakony-ér határol. Főképpen természeti nevezetességeiről híres, itt található ugyanis a Cuha-völgy nagyszerű tanösvénye, az egzotikus betyárbarlangok, az Ördögrét, ami egy kitűnő piknikező hely, és a homoki Ősfenyves tájvédelmi körzet. A környék kristálytiszta levegőjéről, és pezsgő közösségi életéről nem is beszélve.

  • A pároknak és a gasztronómia iránt érdeklődőknek a Bakonygyiróti Pincesoron a helyük, ahol régi sváb pincék várják vendégeiket.

Az Öreghegy oldalában található pincesor manapság kedvelt kiránduló és szórakozóhely. Jellemzően ezerjó, tramini, zöldszilváni szőlőfajtákból készült, táj jellegű borai helyben is megkóstolhatóak. A borok mellett a környék másik nevezetessége a gyiróti illatos barack. A több évszázados hagyományokon alapuló gyümölcstermesztés ma is tovább él, és a faluban lévő hűtőházban is vásárolható őszibarack, dió, szilva, alma, cseresznye, meggy, bodza.

  • A családdal, vagy barátokkal kirándulni vágyóknak pedig a Cuha-völgyi Tanösvényt ajánljuk, amely az Öreg-Bakony egyik legkedveltebb kirándulóhelye.

A vadregényes völgyet nem csupán közúton, de a három alagúton és két völgyhídon áthaladó, a Bakonyt átszelő Cuha-patak mentén döcögő millenniumi vasúttal is megközelíthető, melynek útvonalát Magyarország egyik legszebbjének tartják. A tanösvény hossza közel 17 km, ami számtalan kincset rejt. A túrázóknak nem szabad kihagyni a völgy északi kijáratának közelében található Betyárpamlag-barlangot, ami a hírhedt bakonyi betyár, Savanyú Jóska búvóhelyeként híresült el. A kirándulás során érdemes még útba ejteni a friss vizet adó Kőpince-forrást, a páratlan kilátást nyújtó Zörög-tetőt, valamint az Ördög-rétet. Az eligazodást és a látnivalók megértését nem rég kihelyezett tájékoztató táblák segítik. Túra közben pedig több helyen pihenő van kialakítva padokkal, ahol a fáradt vándorok szusszanhatnak egyet.

Forrás:

https://bakonyszentlaszlo.hu/index.php?p=latnivalok

https://bakonyszentlaszlo.hu/index.php?p=adatlap&kategoria=latvanyossag&id=463

https://utirany.hu/bakonyszentlaszlohttp://bakonyszentlaszlo.kornyeke.hu/cuha-volgyi-tanosveny