Egy nap a Váli-völgyben: Alcsúti Arborétum és LOVE szobor

Kiemelt kép forrása: szallas.hu

Szuper, egynapos túra a fővárostól nem messze, a Váli-völgyben – a természet őszi köntösébe bújt, a színek kavalkádja pedig minden évben annyira varázslatos, hogy most sem hagyhatod ki az élményt! Gyűjts formás leveleket az avarból, fotózz pazar őszi tájakat, és mozogj, mozogj, mozogj a friss levegőn!

Simple tipp: kocsival indulsz útnak? Intézd az autós ügyeket egy helyen, a Simple alkalmazásban! Gépjármű-asszisztencia biztosításodat már az alkalmazásban is megkötheted, sőt, ha ezt megelőzően autópálya-matricádat is az appban vásároltad, a biztosítás árából 10% kedvezményt kapsz. A részletekért kattints IDE.

A Budapesttől 40-50 kilométerre található Váli-völgy túrázók és biciklizők kedvelt célpontja, de tökéletes úti cél azoknak is, akik csak könnyedebb mozgolódásra vágynak a szabad levegőn. A terület a Mezőföld részét képezi, így többnyire sík vidék, ahol az elnyúló tisztásokat itt-ott erdők rengetegei tagolják. Kiemelendő még a Szent-László patak is, amely a Gerecsében ered, majd a Váli-völgyet is keresztezve robog a Duna felé.

A völgy egyik legnépszerűbb látványossága az Alcsúti Arborétum. Ez a 40 hektáros terület Székesfehérvár és Tata között helyezkedik el, a Csaplári-erdőben. Maga a park angol stílusú, nincs benne semmi mesterkélt – vadregényes hangulatát is ez adja. Az arborétum egy 540 fajból álló fás növénygyűjteménnyel büszkélkedik: többek közt platánok, vérbükkök, mocsárciprusok, jegenyefenyők, és japánakácok ágaskodnak itt, de tölgy- és gesztenyegyűjteménye is kiemelkedő. Magyarország legidősebb, 170 éves libanoni cédrusa is itt található.

Az arborétum 1820-as telepítése József nádor nevéhez fűződik, ő építtette a Habsburg kastélyt is, melynek mára csak főhomlokzata maradt fenn – egyébként hatalmas oszlopaival még így is igazán impozáns látványt nyújt. A látnivalók közé tartozik még a kápolna, a Pálmaház, valamint az Alpinétum, ahol alpesi növényfajokat lehet megszemlélni.

Ha már Vál község közelében jársz, a LOVE szobrot, vagyis Szeretet szobrot mindenképpen nézd meg. Az elképesztő, 16 méter hosszú és 10 méter magas műalkotást az ukrán származású Alexander Milov készítette. Munkája 2015-ben az amerikai Burning Man fesztiválon vált világhírűvé, 2017 óta pedig a váli Haraszthy Pincészet birtokán ékeskedik. A szobor a férfi és a nő közötti konfliktust, valamint a felnőtt én és a gyermeki én közötti ellentétet ábrázolja.

Források:

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/5-magyar-volgy-ahol-vadregenyes-tajakon-barangolhatsz/

https://femina.hu/utazas/vali-volgy-latnivalok/?token=23ad77dfcb95e4fa41ccecf1b076c636

www.alcsuti-arboretum.hu/alcsuti-arboretum-2/

https://www.nyugat.hu/cikk/kirandulasi_tipp_szerelem_szobor_a_vali

https://hvp.hu/carousel/a-szeretet-megerkezett-valra/

http://plusbeats.net/val-burning-man-szobor-mualkotas/