Eldugott, remek természetes hazai fürdőhelyek

A kép csak illusztráció, forrás: shutterstock.com

Ha nyári strandolásról volt szó, akkor a magyaroknak – ahogyan a dalszöveg is mondja – a Balaton a Riviéra, meg persze a Velencei-tó vagy az utóbbi években egyre népszerűbbé váló Lupa-tó. No, de merre érdemes még Magyarországon természetes vízben fürödni? Tarts velünk, és cikkünkben adunk néhány tuti tippet!

Arlói-tó

Ózdtól alig tíz kilométerre, az ország északi részén, a Hódos-patak völgyében bújik meg az Arlói-tó, amely nem feltétlenül a Balatonon megszokott, pörgős strandéletet, ám annál nagyobb nyugalmat biztosít egy-egy forró nyári napon. A lubickolásra tökéletesen alkalmas, tiszta, a kiváló minőségű vizet szép és meghitt környezet övezi, és persze nemcsak úszni lehet, hanem a gyerekek szabadon játszhatnak, vízibiciklizhetnek, míg a parti infrastruktúra kellően kiépült ahhoz, hogy ne kelljen szomjaznunk vagy éheznünk egy nagyobb úszás után.

Rukkel-tó

Ha nem akarunk messzire merészkedni a fővárostól, miközben igazi aquapark érzésre vágyunk, akkor elég Taksonyig menni (akár busszal), hiszen vadregényes környezetben várja a látogatókat a Rukkel-tó. Nem ez az egyetlen bányató a környéken, ám egyértelműen ez a leginkább felkapott, köszönhetően annak, hogy a kiépített csúszdaparkkal, a tiszta vízzel és a rengeteg kikapcsolódási lehetőséggel igazi paradicsom a fürdőzőknek. A bányató jellegéből fakadóan nem feltétlenül érdemes itt kezdeni a strandidényt, hiszen a mélyebb, szépségesen kékeszöld víz lassabban melegszik fel, ám egy kánikula napon senkinek sem okoz csalódást.

Palatinus-tó

A név hallatán nehogy véletlenül a Margitsziget felé vegyük az irányt, mert bár a hullámmedencéjéról is ismert Palatinus fürdőt ott találjuk, mi ezúttal inkább az Esztergom-Kertvárosban lévő Palatinus-tóra kalauzoljuk a strandolni vágyót. Nem szükséges mélyen a tárcánkba nyúlnunk a parkolásért vagy a belépőért, mégis igazán hangulatos helyre váltjuk meg a jegyünket, ahol nyugodtan, családias környezetben sütkérezhetünk a nap alatt. A magyarországi természetes vizek többségéhez hasonlóan ennek is kiváló a minősége, méltán nevezik hazánk egyik legtisztább tavának, ráadásul bár bányató, lassan mélyül, így a gyerkőcökkel is bátran célba lehet venni.

Bánki-tó

Ha valaki a balatoni vízhőmérsékletre vágyik egy fokkal nyugisabb környezetben, az a Cserhát és a Börzsöny határán leli meg az álomhelyet, a Bánki-tavat. Nemcsak a strandolók, a horgászok is imádják, ám nyáron persze a fürdőzőké a főszerep, akiknek azonban tényleg nem érdemes a kijelölt fürdőhelyen túlra merészkedniük, mert a négy, sőt akár hat-hét méteres vízmélység olykor egy tapasztaltabb úszót is zavarba hozhat. A parton azonban legfeljebb a bőséges választék miatt vakarhatjuk a fejünket, akár szállásról, akár étkezésről van szó, kedvünkre válogathatunk, ha pedig romantikus sétát tennénk, kényelmes sétaúton andaloghatjuk körbe a tavat.

Simple tipp autós utazáshoz: Mindig ellenőrizd, hogy van-e az adott szakaszra érvényes autópálya-matricád! Amennyiben nincs, ne feledd, a Simple appban egyszerűen és kényelmesen megveheted éves megyei, vagy heti/havi/éves országos matricádat is! Részletek itt: simple.hu/e-matrica

Szelidi-tó

Egy kvízben könnyedén megfognának minket azzal a kérdéssel, hogy melyik az ország ötödik legnagyobb tava. Segítünk, mert a válasz a nyári programtervezéskor is jól jöhet: a fővárostól nagyjából 120 km-re, Bács-Kiskun megyében, Dunapatajon található Szelidi-tó. A 4-5 km hosszú állóvíz partján szabadstrand és fizetős strand is működik, a vízmélység pedig 3-4 méter, ezért nyáron nagyon kellemes hőfokot érhet el. Ha kicsit kijönnénk az üdítő habokból, akkor persze a parton a fürdőhelyeken szokásos szolgáltatások is elérhetőek

Domonyvölgyi tó – D-Beach

Budapesthez már jóval közelebb, nagyjából 40 km-re fekszik a Domonyvölgyi-tónál kialakított D-Beach. Az egyedi strand tengerparti hangulatot kelt, hiszen homokos plázs vagy éppen a homokon űzött labdás sportok pályái várják az érkezőt, és akkor a szabadidőparkról még szót sem ejtettünk. A családosok és a gyerekek azért is „like-olni” fogják, mert a víz kellemesen meleg.

Gyékényesi strand

Csaknem a horvát határig utazva az ország egyik legtisztább tavát találjuk meg Gyékényesen, amelynek a talaja nem homokos, hanem apró kavicsos, ám mivel egészen kicsik a kövek, felesleges sérüléstől tartani. A Kotró partján lévő strandon az egész család kikapcsolódhat, hiszen aki szeretne, picivel arrébb horgászhat, míg az ingyenes strandon vízibiciklit éppen úgy lehet bérelni, mint röplabdázni vagy valami finom harapnivalóval jóllakni.

Dinnyésháti strand

A keleti országrészben, Tiszanánán leljük meg az egészen festői Dinnyésháti strandot, ahol tényleg úgy érezhetjük, hogy nemcsak a meleg, hanem a világ zaja elől is sikerült elmenekülni – találó is az Álom Part elnevezés. A Tisza-tó egyik legeldugottabb strandján virágágyásokon, napozószigeteken, no meg persze a „szőke” Tiszán pihenhet meg a szem és a lélek, emellett kellemes homokon lépkedhetünk.

Simple tipp autós utazáshoz: Indulás előtt fontold meg a gépjárműasszisztencia biztosítás megkötését – ha probléma állna elő az út során (defekt, műszaki meghibásodás), biztosított jármű esetén számíthattok az azonnali segítségnyújtásra. Ha a Simple Gépjármű-asszisztencia biztosítást választjátok, a szerződést néhány kattintással megköthetitek az alkalmazáson keresztül.

Forrás:

http://www.szelidi-to.hu/

http://www.astrand.hu/

https://www.csaladinet.hu/hirek/szabadido/programajanlo_(csaladdal_gyerekkel)/22934/hova_vidd_pancsolni_a_gyerekeket_25_hazai_termeszetes_strand_amit_talan_nem_is_ismersz

https://strand.hu/strand/alom-part-dinnyeshat-459

https://petofilive.hu/2017/08/04/ezek-a-legtutibb-eldugott-strandok-magyarorszagon-es-kornyeken/#

https://femina.hu/utazas/rukkel-to/

https://femina.hu/utazas/palatinus-to/

https://kirandulastippek.hu/palocfold/banki-to