„Isten keze” emelkedik a hegyoldalon a Cserhátban

Kiemelt kép forrása: shutterstock.com

Igazi felfedezésre indulhatunk, ha a Cserhát felé vesszük az irányt, hiszen Felsőtold és Hollókő közelében egészen egyedi látványosságot tekinthetünk meg: a több néven is emlegetett, titokzatos Kéz-kilátót.

Simple tipp autós utazáshoz: Mindig ellenőrizd, hogy van-e az adott szakaszra érvényes autópálya-matricád! Amennyiben nincs, ne feledd, a Simple appban egyszerűen és kényelmesen megveheted éves megyei, vagy heti/havi/éves országos matricádat is! Részletek itt: simple.hu/e-matrica

Mitől olyan különleges?

A kilátót többek között egyedivé teszi a formája, hiszen ebben a műfajban másfajta építményekhez szoktunk, itt viszont emberi kezet formázó alakot pillantunk meg. Ráadásul nemcsak távolról csodálhatjuk, hanem nyugodtan felmászhatunk a kézre és a kilátóteraszra, sőt ha szeretnénk, akár ki is feküdhetünk rá, és a háborítatlan csendben, nyugalomban tényleg Isten kezében érezhetjük magunkat az elmélkedésre, meditálásra is abszolút alkalmas helyszínen.

Persze ne feledkezzünk meg a panorámáról sem: a Cserhát lankás dombjai tárulnak a szemünk elé, ráadásul a hegyből kiemelkedő, szoborként is értelmezhető kilátó alatt a bájosan gondozott, jurtáival igazi idilli vidéki világot megjelenítő Farkasvölgyre pillanthatunk le.

Bár az elmúlt időszakban felkapott lett a hely, túl sok információ sajnos nem áll rendelkezésre róla. A népszerűségét azonban jelzi, hogy jobbnál jobb képek készültek a falátványossággal, és a hóval borított táj is mutatja, a tavaly novemberi átadás után viszonylag hamar felfedezték maguknak a kirándulók.

Mégis mi fán terem?

A Kéz-kilátó létét a Farkaskútvölgy Hagyományőrző és Lótenyésztő Sportegyesületnek köszönhetjük, amely megbízta Csíkszentmihályi Benjámin építészt a különlegesség létrehozásával.
A tervezéstől a megvalósításig nagyjából két és fél hónap, no meg a környék holtfái kellettek, így aztán november óta szájhagyomány útján terjed a kilátó legendája.

Így közelítheted meg turistaként

Habár kirándulók már jó ideje látogathatják, a turistatérképeken nem szerepel. Mégsem kell csüggednünk, hiszen a „Kéz-kilátó”, a „Sors keze”, vagy ahogy Farkaskútvölgy honlapján nevezik, az „Isten tenyere-kilátóterasz” nagyon is elérhető a Felsőtold és Hollókő közötti kéktúraszakaszon. Kisebb túrával, sétával egyszerűen megközelíthetjük. Az útvonal nehézségét tekintve, nyugodtan nekivághatnak a szülők a gyerkőcökkel, viszont autóval, motorral és kerékpárral ne kísérletezzünk.

Ha pedig arra járnál, a közeli Hollókövet is könnyűszerrel felfedezheted.

Simple tipp autós utazáshoz: Indulás előtt fontold meg a gépjárműasszisztencia biztosítás megkötését – ha probléma állna elő az út során (defekt, műszaki meghibásodás), biztosított jármű esetén számíthattok az azonnali segítségnyújtásra. Ha a Simple Gépjármű-asszisztencia biztosítást választjátok, a szerződést néhány kattintással megköthetitek az alkalmazáson keresztül.

Forrás:

https://www.turistamagazin.hu/hir/titokzatos-egbe-nyulo-kez-a-cserhat-sziveben

https://turizmus.com/desztinaciok/orias-tenyere-a-sors-keze-rejtozkodo-kilato-felsotoldon-1173609

https://csodalatosmagyarorszag.hu/hirek/itthon/ahol-kezen-allva-nezhetsz-korbe-a-kez-kilato-a-cserhat-sziveben/