Három vár a Balaton körül, melyhez érdemes felmenned

Kiemelt kép forrása: shutterstock.com

Sokan azt gondoljuk, hogy a Balaton csak nyáron jelent kikapcsolódást. Pedig a Balaton és környéke – hangsúlyosan a Balaton-felvidékkel – rengeteg programot és látnivalót tartogat ősszel is, köszönhetően a páratlanul gazdag történelmi és kulturális örökségének. Ilyenek a várak is, amik szinte körbeölelik a magyar tengert. Ezek közük mutatunk most nektek párat.

Simple Tipp: A várakba legkönnyebben autóval juthatsz el. Ha még nem váltottad ki az autópályamatricádat, a Simple appban akár már most megteheted. Kattints ide!

Szigliget

Az első a Balaton talán leghíresebb vára: Szigliget. A vár építését, sok másikkal egyetemben, IV. Béla királyunk rendelte el 1260-ban. Feltehetőleg Szigliget is annak a nagyarányú várépítési stratégiának volt a része, melyet a második honalapító a lehetséges újboli tatár betörés ellen dolgozott ki. A vár történelmi jelentőségét adja, hogy – szinte páratlanul – a török seregek sosem tudták bevenni 150 éves itt tartózkodásuk alatt. A vár ma is sok érdekességet kínál. A Barokk konyhában lehetőségünk van például betekinteni a 15-17. századi konyhakultúra jellegzetességeibe. A hajdan Tanítóházként funkcionáló Várgalériában a vár történetével ismerkedhetünk meg, emeletén pedig fegyverkiállítás várja a látógatókat.

Csesznek

A Balatontól északra, a Bakonyban magasodik a festői szépségű Cseszneki vár. Ahogy a szigligetit, úgy ezt a várat is a tatárjárás után építették. A századok során folyamatosan bővítették; virágkorát a 15. században élte. A várba a tövében lévő ingyenes parkolóból juthatunk fel egy pár perces sétával, aminek a végén megcsodálhatjuk a Bakony ormainak panorámáját. Ha arra járunk, érdemes meglátogatni a negyed órányi autózással elérhető zirci apátságot is, mely hazánk egyik legrégebbi, középkori alapítású cisztertci monostora.

Csobánc

Szintén a nem mindennapi látványért érdemes felkapaszkodni a Csobánci várba. A várat a 13. században kezdték építeni, és a századok folyamán végig bevehetetlen maradt. A legnevezetesebb az 1707-es ostrom, ahol a kb. 60 fős helyőrség védte sikeresen a várat a mintegy 1000(!) fős seregtől. Ma a vár a balatoni turisták egyik legkedveltebb kirándulóhelye, a várból ugyanis gyönyörű panoráma tárul a festői Káli-medencére. A várban rendszeresen szerveznek hagyományőrző játékokat is.

Források:

https://www.csobancvar.hu/magyar/oldalak/varjatekok_gyulaffy_napok_csobancert/

https://hu.wikipedia.org/wiki/Csob%C3%A1nc_v%C3%A1ra

https://www.szigligeti-var.hu/

https://www.origo.hu/utazas/20120731-balatoni-varturak.html