Néhány varázslatos téli táj a Kéktúra útvonaláról

Kiemelt kép forrása: shutterstock.com

Az Országos Kéktúrához rendszerint tavasszal, nyáron és ősszel húzunk bakancsot, pedig havas erdőben, jégvirágokkal futtatott faágak mesés „képkeretében” túrázni is élmény. Ezért aztán mutatunk néhány helyet, amelyek télen is varázslatosak az ország jelentős részét átszelő túraútvonalon.

No de kezdjük az elején: a természetjárók körében legendás kihívásnak számít az Országos Kéktúra, amelynek a története az 1930-as években indult. Évente 15 ezernél is többen indulnak el a hazánk északi tájain haladó, nagyjából 1170 km-es, 151 bélyegzőhellyel ellátott túraútvonalán, 7-től 95 éves korig mindenkit megmozgat az Írott-kőtől Hollóházáig vezető út.

Az Országos Kéktúrát a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli és az Alföldi Kéktúrával együtt hívják Országos Kékkörnek. Maga az Országos Kéktúra olyan híres, hogy 2020-ban még a National Geographic is a világ 25 ajánlott utazási célpontja között említette!

Szépséges Kéktúra-pontok télen

Szóval, még utaznunk sem kell igazán, és mégis könnyen magunk mögött hagyhatjuk a mindennapokat, ráadásul online regisztráció vagy QR-kód sem szükséges az egyes szakaszok teljesítéséhez.

Ha már nekiindulunk, akkor megfoghat minket a változatos és szép tájak közül is kiemelkedő, a Vértes peremvidékén lévő Csókakő és vára, amely csodásan fest a hótakaró alatt, és persze pecsétet akkor is kapunk, ha nem egyszerre tudjuk le a nagyjából 50 km-es távot. A Vácnál található Naszály-hegy panorámája szintén elragadó, akárcsak a nógrádi várról nyíló látkép. A Dobogókő szépségéről már többször is írtunk, és a Visegrád felé vezető útvonal önmagában látványosság, ahogyan Hollóháza is.

Néhány alapfelszerelés az induláshoz

Ha kedvet kaptál hozzá, nem árt gondoskodni néhány alapfelszerelésről, és itt most nem elsősorban a szuper képeket készítő telefonra vagy fényképezőgépre gondolunk. Ha már a Kéktúrára indulsz, biztosan szívesen gyűjtenéd be a bélyegzőket, így a téli természetjáráshoz szerezd be az igazolófüzetet, a bélyegzőpárnát és a tintát, hogy adhass magasnak pecsétet a dobozokban található gumilenyomattal, no meg az útvonalvázlat és egy toll is jól jön.

Amennyiben a Kéktúra útvonalait autópályán közelítenéd meg, vásárold e-matricádat a Simple alkalmazással, és a nyereményjáték időtartama alatt még akár 2.222.222 Ft-ot is nyerhetsz vele! Ha növelnéd nyerési esélyeidet, köss 10% kedvezménnyel Gépjármű-asszisztencia biztosítást is az autópálya-matrica vásárlástól számított 24 órán belül, így váratlan meghibásodás esetén sem maradsz magadra.

A tervezéskor azt se felejtsd el, hogy télen korábban sötétedik, ezért érdemes időben kezdeni a napot, hogy biztos végigjárhasd a kinézett útszakaszt, és zavartalanul gyönyörködhess a tájban.

Források:

https://www.kektura.hu/tudastar-cikk/mi-az-a-kektura-2021-01-27

https://femina.hu/utazas/kek-tura-telen/

https://www.csupasport.hu/turazas/kekturazni-telen-is-batran-lehet-50342/