Télen máshogy szép: hazai havas kirándulóhelyek

Kiemelt kép forrása: shutterstock.com

Télen valahogy nehezebben mozdulunk ki a kellemesen meleg lakásból, még inkább marasztal minket a pihe-puha ágy vagy a süppedős fotel, a kirándulások szempontjából a medvékkel együtt kicsit mi is téli álmot alszunk.

Pedig rengeteg szép látnivalót találunk Magyarországon, amelyet a hideg évszakban is érdemes felkeresni, ahol nyugalomban, csendben, háborítatlanul élvezhetjük a természet szépségeit – még olyan helyeken is, amelyeket a többség nyári úti célnak tart.

Lillafüred

A Bükk-hegységben található Lillafüred igazi négy évszakos szépség, amely minden periódusban más, ám tetszetős arcát mutatja. A Hámori-tó és a Palotaszálló még inkább képeslapra kívánkozó látványosság, ahogyan befagy a víz, a fákat pedig hópelyhek öltöztetik fel. A barlangok részben télen is látogathatók, így megfelelő öltözékben a mínuszok sem jelenthetnek leküzdhetetlen akadályt, ráadásul magával ragadó a jéggé fagyott vízesés.

Autópályán közelítenéd meg a kirándulóhelyet? Vásárold e-matricádat a Simple alkalmazással, és a nyereményjáték időtartama alatt még akár 2.222.222 Ft-ot is nyerhetsz vele! Növeld nyerési esélyeidet, köss 10% kedvezménnyel Gépjármű-asszisztencia biztosítást is az autópálya-matrica vásárlástól számított 24 órán belül, így váratlan meghibásodás esetén sem maradsz magadra.

Normafa

A budapestieknek a Normafa az egyik hely, amely a „távol a várostól, ám mégis közel” élményt adja, ahol az otthonuktól egy helyibusz-járatnyira is vidéken érezhetik magukat. Persze télen másféle látvány váltja fel az üde zöld réteket és a gazdag lombkoronát: vastag fehér réteg alatt dideregnek a fűszálak, míg a fákat kellően hideg és havas időben hó borítja, a hagyományos sportcipő vagy szandál helyett pedig jól tapadó bakancsra lesz szükség, Télen amolyan mini sportparadicsom a Normafa, hiszen belekóstolhatunk a síelésbe, sífutásba, ám gyerekek kedvence azért valószínűleg a szánkózás marad.

Kékestető

És ha már téli sportok, akkor nem hagyhatjuk ki az ország legmagasabban fekvő pontját, a Kékestetőt sem. A hófödte helynél nehéz szebbet elképzelni, bár az élményt még lehet fokozni, ha felballagunk az adótorony tetejére, ahonnan lebilincselő panoráma tárul elénk. És persze a síléceket is magunkkal hozhatjuk, mert van lehetőségünk síelni a környéken.

Balaton

Kicsit átfogónak, meg talán őrültségnek is hangzik a Balaton, amelyről szinte mindenkinek a hekk és a strandolás jut az eszébe, pedig a magyar tenger télen is fenséges látványt nyújt. Több mesterségesen kialakított jégpálya várja a siklani vágyókat, míg kellő hidegben a tavon kijelölt helyeken korcsolyázhatunk. A balatonakarattyai magaspartról ködbe veszve is szép a látvány, míg a tó északi és déli partján is nagyokat túrázhatunk.

Forrás:

https://nlc.hu/utazas/20181224/kirandulohely-tel-magyarorszag/

https://nlc.hu/utazas/20191228/a-befagyott-es-behavazodott-lillafurednel-nincs-szebb/

https://normafapark.hu/aktualitasok/teli-napok-a-normafanal

https://funzine.hu/2021/11/27/balaton/9-kihagyhatatlan-teli-elmeny-a-balatonnal-orokmozgoknak-es-pihenni-vagyoknak-egyarant/