Síelés Magyarország terepein – hova vedd az irányt?

Kiemelt kép forrása: shutterstock.com

A legjobb téli kikapcsolódási formák egyike a síelés, hiszen miközben a sítalpakon lefelé száguldunk, teljesen kitisztulnak a gondolataink, a hétköznapok minden gondja-baja a hátunk mögött marad, és a friss levegőn a szervezetünk is teljesen felpörög.

A szerencsésebb domborzati viszonyokkal megáldott országokban a síelés és a különböző téli sportok olyan természetesek, mint idehaza a futás, és ott jóval több hónapon át élvezhetik a hegyi levegőn mozgás örömét. Azonban egy-egy klassz síeléshez a magyaroknak sem muszáj külföld felé venni az irányt, hiszen idehaza is találunk minden igényt kielégítő pályákat, amelyeken a gyerkőc is megtanulhat síelni, és a felnőtt is örömét leli benne. Ráadásul hosszú órákat sem kell vezetni, és akár egy-egy délutánra vagy napra is elugorhatunk.

Ha kedvet kapnál a síeléshez és útra kelnél, vásárold e-matricádat a Simple alkalmazással, és a nyereményjáték időtartama alatt még akár 2.222.222 Ft-ot is nyerhetsz vele! Növeld nyerési esélyeidet, köss 10% kedvezménnyel Gépjármű-asszisztencia biztosítást is az autópálya-matrica vásárlástól számított 24 órán belül, így váratlan meghibásodás esetén sem maradsz magadra.

Eplény

A mostani szezontól már Síaréna Vibe Park néven is ismert az eplényi centrum, de nem csak nevében újult meg az egyébként mind a négy évszakban kikapcsolódási formák sorát nyújtó bakonyi helyszín. Évről évre törekednek a fejlesztésre, aki visszatér, mindig valami újdonsággal találkozhat.  Csaknem 8 kilométernyi pályán mozoghatnak a síelni vágyók, amely jelentős része inkább a kezdőknek való kék szakasz, de 1.2 km-nyi fekete besorolású, nehezebb pálya is várja a kalandorokat.

Itt találjuk az ország első négyüléses felvonóját, és működnek kétüléses, csákányos, tolókaros és műanyagköteles felvonók is, és ahogyan a legtöbb síterepen, itt is webkamerán keresztül követhetjük a hóhelyzetet. A pályák havasságáról egyébként nemcsak a természet, hanem modern hóágyúrendszer is gondoskodik, így hómentesebb napokon is fel lehet csatolni a lécet.

Mátraszentistván

Egy másik népszerű terep idehaza Mátraszentistván, ahol 4.3 km hosszan alakítottak ki tíz pályát. A liftek számára nem lehet panasz, nyolc, köztük kimondottan modern lift szállítja a síelőket a kék, piros és fekete pályákra. Ezek jó állapotára ratrakok és nagy teljesítményű hóágyúk jelentik a garanciát, így – kellő tájékozódást követően – a hómentes, ám akár hidegebb napokon is útnak lehet indulni.

Nemcsak a testünknek, a lelkünknek is élmény a mátrai síelés, hiszen nagyon szép a panoráma, a hóborította helyszín igazi kis téli tündérvilág, a síeléshez szükséges mindenféle szolgáltatással.

Ezenfelül a két jól ismert központon kívül is működnek síelésre alkalmas helyek Magyarországon, kedvelt a bánkúti, a dobogókői, a kékestetői, a pécsi, a sátoraljaújhelyi és a visegrádi centrum is.

Forrás:

https://siarena.hu/

https://www.sipark.hu/fooldal