Valentin-napra: romantikus hazai kirándulóhelyek

Kiemelt kép forrása: shutterstock.com

Valentin-napon felkerekednétek, hogy kettesben fedezzetek fel egy festői tájakkal vagy romantikus építményekkel tarkított kirándulóhelyet? Van pár ötletünk, hogy merre induljatok! Ha vonattal vágtok neki a kalandnak, a jegyeket vegyétek meg kényelmesen, online a MÁV webes felületén vagy a MÁV applikáción keresztül, és fizessetek Simple-fiókkal egy kattintással!

Ha az autópályát választanátok, vásárold e-matricádat a Simple alkalmazással, és a nyereményjáték időtartama alatt még akár 2.222.222 Ft-ot is nyerhetsz vele! Növeld nyerési esélyeidet, köss 10% kedvezménnyel Gépjármű-asszisztencia biztosítást is az autópálya-matrica vásárlástól számított 24 órán belül, így váratlan meghibásodás esetén sem maradsz magadra.

Kisvárosi andalgás Tatán

Egy romantikus séta a tatai Öreg-tó partján, a vízivár és az Esterházy-kastély megtekintése már önmagában kitesz egy teljes napot – Tata városa azonban még ennél is több látnivalót tartogat a számunkra. A település ugyanis egy másik tóval is büszkélkedik: a Cseke-tavat mesterségesen hozták létre 1765-ben. A tó köré telepített Angolpark hazánk első ilyen típusú parkja volt akkoriban: az angolkert a természet működését kívánja imitálni, ami a növények kevésbé szabályszerű elrendezésében mutatkozik meg. Ettől lesz olyan vadregényes és mesebeli a tónak és környezetének az hangulata, amelyet a már-már növények birtokolta romantikus műromok emelnek a következő szintre.

Minden lépéssel újabb kincsekre akadunk a Bory-várban

A vár, melyre Bory Jenő inkább egy lakható szoborként tekintett, az örök szerelem szimbóluma. A hagyomány szerint Bory negyven nyáron keresztül, egészen haláláig építette és csinosítgatta a hét toronnyal, harminc kisebb-nagyobb helyiséggel, titokzatos csigalépcsőkkel és romantikus erkélyekkel ékeskedő műremeket és az azt körbe ölelő varázslatos kertet. A várséta során érdemes nyitott szemmel járni, hiszen minden apró szeglet látnivalót rejteget: a szobrok, képek, régiségek és műtárgyak mind Borynak és feleségének a művészet, a munka és egymás iránti rajongását fejezi ki. 

Kéz a kézben, a Szalajka-völgy erdejében

Méltán az ország egyik legkedveltebb kirándulóhelye: a Szilvásvárad közelében fekvő Szalajka-völgy minden évszakban más arcát mutatja, így a téli időszakban se érdemes megfeledkezni róla. Igaz, hogy a dús, zöld lombok hiányában kissé kopár a táj, de a tavaszi újjáébredés előtt álló természet nyugalmában úgy érezhetjük, hogy sikerült pár órára elrejtőznünk a világ elől. Túrázzatok el a Szalajka-patak mentén a fátyol vízeséshez, majd lessétek meg a kristálytiszta vizű Felső-tavat. A túra végén jutalmazzátok meg magatokat egy forró itallal Szilvásvárad egy hangulatos vendéglőjében!

Források:

https://csodalatosmagyarorszag.hu/hirek/itthon/az-osz-aranyaban-tundoklo-tatai-cseke-to-es-az-azt-korbeolelo-angolpark/

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/utazz/10-gyonyoruseges-magyar-randihely/

https://csodasmagyarorszag.hu/cikkek/szerelmes-setak-romantikus-kirandulasok

https://bory-var.hu/

https://kirandulastippek.hu/bukk/szalajka-volgy