Hóvirágok nyomában: mutatjuk, hol lesheted meg őket!

Kiemelt kép forrása: shutterstock.com

A hóvirágok megjelenése a tavasz kezdetét jelöli: itt az idő, hogy előbújjunk téli rejtekhelyünkről, és nagyokat szippantva a friss levegőből elinduljunk felkutatni a legkáprázatosabb hóvirág lelőhelyeket. Azonban ne feledd, hogy a „mindent a szemnek, semmit a kéznek” szabály érvényesül: a hóvirágok védett növények, így egy szál letépéséért is súlyos pénzbüntetés jár.

Ha az autópályát választanád a hóvirágmezők fellelléséhez, vásárold e-matricádat a Simple alkalmazással, és a nyereményjáték időtartama alatt még akár 2.222.222 Ft-ot is nyerhetsz vele! Növeld nyerési esélyeidet, köss 10% kedvezménnyel Gépjármű-asszisztencia biztosítást is az autópálya-matrica vásárlástól számított 24 órán belül, így váratlan meghibásodás esetén sem maradsz magadra.

Alcsúti Arborétum

Az ország legnagyobb összefüggő hóvirágmezejét az Alcsúti Arborétumban találjuk: a két és fél hektáron elterülő virágtenger február végétől március közepéig várja az érdeklődőket. Az arborétumban 7 hóvirágfaj 24 fajtáját tekinthetjük meg: ilyen például a levantei, a kikeleti és a krími hóvirág. A márciusra tervezett látogatás előnye, hogy a hóvirágok között az ibolyák is kidugják fejüket, így a lila és a fehér színharmónia látványban fürödhetünk.

Nagy-sziget, Adony

A téli álomból ébredező természet szépségére az Adonynál fekvő Nagy-szigeten is rácsodálkozhatunk, mely a Csepel-sziget déli részénél, a Duna ölelésében fekszik. A kirándulóhely a fővárosból autóval körülbelül háromnegyed óra alatt elérhető, felderítése így egy napi túrának éppen megfelelő. Be kell vallani, az erdő, a mező és a vízpart találkozása teszi olyan különlegessé a szigetet, a hóvirágkeresés pedig csak hab a tortán.

Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert

Az ország legnagyobb arborétumára a hóvirágok virágzásakor is számíthatunk. Temérdek látnivaló fogad itt minket, úgyhogy a hóvirágok kutatásán kívül se felejtsünk el nyitott szemmel járni. Valami mindig virágzik a hatalmas növényparadicsomban, így még a február végi, kora tavaszi időszakban is találunk látnivalót. A kaktuszházat és a trópusi pálmaházat mindenképp ajánljuk, többek közt egy kis felmelegedésért a kültéri séta után.

Hollósi erdő

Ha hóviráglesésről van szó, a Vas megyei Vasvár település közelében található Hollósi erdő az aduász minden évben. A tavasz hírnökeiként ismert virágok rendszerint a Csörnöc patak közelében bujkálnak. Vas megyével nem lehet mellé lőni, hiszen az a tapasztalat, hogy a kámoni és a sárvári arborétumban is felütik fejüket a jellegzetes fehér szirmok.

Források:

https://blog.szallas.hu/9-hely-ahol-hovirag-nyilik/

https://anyamagazin.hu/anyaszolga/hoviragok-nyomaban-avagy-tavaszvaro-kirandulotippek/

https://alcsuti-arboretum.hu/Hoviragunnep

https://kirandulastippek.hu/budapest-kornyeke/vacratot-arboretum

https://botanikuskert.hu/onallo-setak/