A különleges illat nyomában: a Gerecse és a medvehagyma

Kiemelt kép forrása: shutterstock.com

Tavasszal összetéveszthetetlen illat járja át az erdőket, ugyanis ez a vadon termő medvehagyma időszaka. A finom és egészséges növény kirándulásra csábít bennünket, pláne mert a Gerecse szépséges tájai ilyentájt nemcsak látnivalót, hanem medvehagymát is bőséggel kínálnak.

Ha az autópályán keresztül vezetne utad a hagymamezőkig, vásárold meg autópálya-matricádat a Simple akalmazással kényelemben pillanatok alatt, hogy ne kelljen benzinkút keresgéléssel foglalkoznod, és még több időd maradjon a kikapcsolódásra!

Miért medve a medvehagyma?

A természeti túra helyett kezdjük egy alapozó gasztronómiai körrel, hátha eddig kimaradt az életedből a magyar konyhakultúrának néhány éve szerves részét képező növény.

Az ízre fokhagymát és a snidlinget idéző medvehagyma erdőkben, ligetes részeken nő, és gyűjtés szempontjából a virágzás előtt érdekes, mert ilyenkor tudjuk leszedni a lándzsa alakú, hosszúkás leveleket. A vadon keresgéléskor arra figyeljünk, hogy ne keverjük össze a gyöngyvirág levelével, mert az mérgező. A legegyszerűbben úgy kerülhetjük el a bajt, hogy összemorzsoljuk a levelet a kezünkben, és ha fokhagymaillata lesz tőle, akkor valóban medvehagymát találtunk.

A nevét onnan kapta, hogy a medvék is imádják, így a téli álmukat követően sokat esznek belőle azért, hogy gyorsan elegendő vitaminhoz, ásványi anyaghoz és energiához jussanak. Nagyjából márciustól májusig tart a szezonja, így ahogy a maciknak, nekünk sincs túl sok időnk feltankolni vele.

A Gerecse medvehagymamezői

A medvehagyma az évek alatt annyira népszerű lett, hogy már a szedésére szervezett túrára is jelentkezhetünk.

A kirándulás jellemzően a Gerecse-hegység lábánál található kis falutól, Héregtől indul, amely minden medvehagyma-rajongó térképén megtalálható. Hazai viszonylatban ugyanis jelentős medvehagymamezők érhetők el a nagyjából ezer lakosú, kis zsákfaluból indulva.

Egy-egy ilyen túra a Gerecse Tájvédelmi Körzeten is áthaladhat, bár ezen a szakaszon még akkor sem szabad szedni, ha látunk, mint ahogyan minden más növény leszakítása is tilos. Ugyanakkor még a levegőbe beleszagolni is élmény, hiszen a medvehagyma-szakaszok még egyedibbé teszik az ébredő tavasz illatába burkolózó erdőt. Pusztamarót környékén azonban már szabad a vásár, így bátran megszedhetjük magunkat a salátába, pestóba, szendvicsbe, akár levesbe való növénnyel.

Az út során szépséges látnivalókkal is találkozunk, hiszen megnézhetjük az erdőőri lak mellé épített Serédi-kastélyt, a Mária-úton haladva, a Mária-szobrot látva pedig nemcsak a természetben, hanem saját világunkban is elmélyülhetünk. A történelem is elénk tárul, hiszen a mohácsi csatában a menekülő magyar sereg még Pusztamaróton próbálta feltartóztatni a törököket – sikertelenül, az ott elhunytak ezreiért emlékművet emeltek.

Akkor se legyünk elkeseredve, ha csak május végén, nyár elején jutunk el e Gerecsébe, és lemaradunk a medvehagymagyűjtésről, mert a virágzásakor is csodás látványt nyújtanak a fehérbe borult mezők.

Forrás:

https://www.mindmegette.hu/itt-a-medvehagyma-43247/

https://divany.hu/offline/2020/04/29/miert-medvehagyma/

https://trekk.hu/blog/10_a-medvehagyma-mellett-szerelem-is-termett-a-gerecseben.htmlhttps://nlc.hu/magyarorszagkul/20180505/tura-gerecse-hereg-pusztamarot-medvehagyma/