Némi hűsölésre vágysz? Irány Zabar!

Kiemelt kép forrása: shutterstock.com

Meguntad már a hőséget, és az utolsó nyári hónapban megszöknél kicsit előle? Könnyen megvalósítható az elképzelés, hiszen az ország egyik leghidegebb településének számító Zabaron még a forró hónapokban is elkél a pulóver.

Nyáron sem elképzelhetetlen a fagypontközeli hőmérséklet

Szinte évről évre érkezik hír arról, hogy Zabaron megdőlt valamelyik hidegrekord. A 2022-es esztendő sem volt kivétel, hiszen júliusban is átíródott az egyik napi hidegrekord, és ismét az aprócska Nógrád megyei település szállította az új csúcsot 3.8 fokkal.

A festői környezetben fekvő, nagyjából 400-500 fős kis falutól télen pláne nem idegen a hideg, gyakori a bőven mínusz húsz fok alatti hőmérséklet. A szélsőségek olyannyira az élet részévé váltak az ország leghidegebb téli középhőmérsékletű területén, hogy januárban konkrétan hidegfesztivált rendeztek a megünneplésére.

Kis bemutató a magyar Szibériáról

Nem hiába járja a mondás a magyar Szibérián: Zabaron olyan nagy volt a hideg télen, hogy kettétört a macska, amikor befordult a sarkon.

Az izgalmasan hangzó településnév egyébként a szláv nyelvből ered, és fenyves mögötti helyet jelent, amellyel részben le is írjuk a környezetét. A Tarna-folyó völgyében fekszik, tömegközlekedve Salgótarjánból érdemes megközelíteni, de ha tehetjük, célravezetőbb autóba pattanni. Elsősorban a falu dombok között lévő részén szoktak megdőlni a hidegrekordok, és bár napközben itt sincs hideg, azért érezhetően frissebb a levegő, míg esténként szinte biztosan szükségünk lesz pulóverre.

Látnivalók a faluban és a környéken

A parányi falucska a hőmérsékleti szélsőségeken túl elsősorban a Magyarok Nagyasszonyának szentelt római katolikus templomról ismert. Kirándulóknak szintén izgalmas a hely, ahogyan a környék is, hiszen a közelben rengeteg szép hely vár magával ragadó tájjal, s mivel a szlovák határ mellett fekszik a település, akár a szomszédba is átrándulhatunk.

Ha megtetszett a hely, tankolj fel velünk a zabari útra és a nyárra is!

!NYEREMÉNYJÁTÉK!
Vásárolj 2022. augusztus 21-ig bármilyen típusú autópálya-matricát, vagy köss gépjármű-asszisztencia biztosítást a Simple alkalmazással, és garantáltan bekerülsz a nyereményjáték sorsolásába, mellyel akár egy 50.000 forintos MOL GIFT ajándékkártyát is nyerhetsz!

>> Kattints a részletekért <<

Forrás:

https://femina.hu/utazas/zabar-kornyeke/

https://sokszinuvidek.24.hu/viragzo-videkunk/2022/01/05/zabari-hidegfesztival-feher-farkas-zabaron/

https://hvg.hu/itthon/20140820_Egy_falu_ahol_a_kanikulaban_is_elkel_a_pu