Hóvirágtúra: eldugott varázshelyek

Kiemelt kép forrása: shutterstock.com

A tavasz bájos hírnöke a hóvirág, amely a kirándulók nagy örömére képes egész mezőket beborítani. A tavalyi összeállításunk után ezúttal olyan eldugottabb célpontokat mutatunk, ahová érdemes felkerekedni a lassan elmúló tél utolsó napjain vagy a langymeleg tavaszi napfényben.

Ha hóvirágtúrára indulsz az ország valamelyik pontjára, ne felejtsd el beszerezni az érvényes autópálya-matricát. Szerencsére a Simple appban bármikor, bárhol megvásárolhatod, sőt, a matricavásárlást követő 24 órán belül Gépjármű-asszisztencia biztosítást is kötsz az alkalmazásban, akkor még 10% kedvezményt is kapsz a biztosításod árából!

Mindent a szemnek, semmit a kéznek!

Az amarilliszfélék közé tartozó hóvirágok sokszor már februárban megjelennek bájos virágaikkal, és márciusban pedig garantáltan több helyen is megcsodálhatjuk – ám csak lassan a testtel!

Amilyen elbűvölően fest egy-egy hóvirágmező, olyan mértékben is veszélyeztetettek a tavasz kedves hírnökei. A korábbi tömeges szedés, így a számuk csökkenése miatt a nagyon sok hóvirág tűnt el, már-már hiánycikknek számított a hagymája, ezért védetté vált. Tehát ne csábuljunk el akárcsak egyetlenegy leszakítására, mert vaskos büntetést szabhatnak ki ránk, ellenben a kertészetből érkező, termesztésből származó virágokból kaphatunk kedvünk szerint csokorra valót.

A Töllősi-erdő (Lébény)

Kellő körültekintéssel a szabadban sétálgatva természetesen bátran legeltethetjük a hóvirágokon a szemünket, például a Győrtől nem messze található Lébényben, a Töllősi-erdőben. A Hanság keleti peremén fekvő hely természetvédelmi oltalom alatt áll, és a fehér virágszőnyeget elnézve eszünkbe sem jut megkérdőjelezni ennek létjogosultságát. A hangulatos tanösvényen haladva egészen belefeledkezhetünk a szemetgyönyörködtető virágözönbe.

Berek-erdő (Kerecsend)

Egertől bő tíz kilométerre található a dallamos nevű Kerecsend község, amelynél a szép természeti környezetet eleve garantálja, hogy a Mátra és a Bükk lábánál helyezkedik el. A változatos virágokban gazdag erdőt kora tavasszal hóvirágok uralják, így érdemes útnak eredni, hogy meglessük a fehér virágszőnyeget.

Kisberényi erdő

Aprócska falu a Balaton déli partjának közelében található Kisberény, amelyet vadregényes erdő övez. A tél végén és a tavasz elején itt is megjelennek a szép tavaszhírnökök, amelyek egészen egyedi látványt nyújtanak, ha egy kisebb domb tetejéről akarjuk átfogni szemünkkel a tájat.

Forrás:

https://www.megyeriszabolcskerteszete.hu/hol_szedheto_a_hovirag

https://www.hellovidek.hu/eletmod/2022/02/18/fontos-szabaly-elesedett-a-magyar-erdokben-gigabirsagot-fizethet-aki-megszegi

https://femina.hu/utazas/3_csodas_hoviragba_borult_erdo_magyarorszagon/