Látnivalók és programok, amiket semmiképpen se hagyj ki, ha Prágában jársz

Prága macskaköves utcáival, ezernyi tornyával és misztikus hangulatával szinte minden évszakban elvarázsolja az oda látogató turistákat. Válogatásunkban a legfontosabb látnivalók mellett Prága rejtett kincseit, kirándulóhelyeit és a legjobb sörözőket is bemutatjuk, így a visszatérő utazók is találhatnak maguknak újdonságokat.

Óvárosi tér

Az óváros „bejáratának” is tartott Lőportornyon áthaladva, hangulatos, macskaköves utcákon juthatunk el Prága szívébe, az Óvárosi térhez. A tér egyik legismertebb látnivalója az Orloj, a városháza homlokzatán található csillagászati óra, amely az idő mellet a Nap, a Hold, illetve az aktuális évszakok és csillagjegyek állását is mutatja. Minden egész órában figurák játéka köszönti az épület előtt gyülekező turistákat. Az Óváros térhez szintén közel található a Tyn templom, amelynek leginkább tornyai emelkednek ki az épületek sűrűjéből. 

Vencel tér

A Csehország patrónus szentje, Szent Vencel után elnevezett tér ma már teljesen összeforrt a város történelmével. A prágai tavasz, illetve a bársonyos forradalom idején több tüntetést is rendeztek ezen a területen. A téglalap alakú tér felső részén a névadó bronz-lovasszobra található. A tér továbbá helyet ad az 1700-as években épült Adria-palotának és a Nemzeti Múzeumnak is. 

Károly-híd és környéke:

Talán az egyik legismertebb látnivaló az Óvárost és a Malá Strana-t összekötő Károly-híd, amelyet még az 1300-as években kezdtek építeni. A sétahidat turistaként szinte lehetetlen kikerülni, hiszen a város legfrekventáltabb pontján található. Az óváros felöli hídfőnél található a közel 64 méter magas Óvárosi hídtorony, ami eredetileg védelmi célból épült. Érdemes felkapaszkodni a kanyargós lépcsősoron, hiszen fentről gyönyörű kilátás tárul majd a városra. A híd nyugati vége alatt található a Kampa-sziget, amit sokszor Prága Velencéjeként emlegetnek. 

Várnegyed: 

A város turizmusának egyik központja a Hradzsin, azaz a prágai vár, aminek építése még a 12. században kezdődött. Szintén a várnegyedben található az ország legszebb temploma, a Szent Vitus-székegyesház, amely közel hatszáz éven keresztül épült. A hosszas építkezésnek köszönhetően a templom homlokzatán és belső terében megfigyelhetjük a különböző stílusjegyek keveredését. A várnegyed végén meghúzódó Arany utcácska színes házai eredetileg a vár őrzői számára épültek még a 16. században. Ma a kornak megfelelően berendezett otthonok, műhelyek, valamit középkori fegyverek találhatóak itt. A várból lefele haladva megcsodálhatjuk a Malá Strana városrész macskaköves, lejtős utcáit, amelyet szebbnél szebb épületek és hangulatos kis boltok szegélyeznek. 

Alternatív látnivalók

Prága számtalan alternatív útvonalat és látnivalót nyújt azoknak, akik a zsúfolt turistalátványosságok helyett valami különlegesebb attrakcióra vágynak. Ilyen például a vár aljában található Lennon-Fal, ami manapság a béke és a szeretet jelképe lett a helyiek számára. A csehek és a turisták már 1989 óta rajzokkal és feliratokkal díszítik a folyamatosan bővülő falat, ami ma már nem csak a Beatles rajongók számára lehet érdekes. Szintén a várnegyedben található a Novy Svet, másnéven Újvilág utca, ami már három évszázad óta vonzza a festőket a környékre. A prágai vár felé vezető úton található keskeny, apró házakkal szegélyezett utcán végigsétálva igazi időutazásban lehet részünk. A híres Táncoló házakhoz közel álló Faust-ház múltja miatt lehet különösen érdekes a látogatók számára. A barokk épületnek furcsábbnál furcsább lakói voltak, éltek itt alkimisták, természettudósok, számtalan gyilkosság történt az épületben, sőt a legenda szerint maga az ördög is megjelent itt. Szintén érdekes lehet a Krymská elnevezésű utca, amely Prága bohém-negyedének ad otthont. 

Sörözés

Prágában szinte minden utcában találunk jó sörözőket, amelyek közül érdemes felkeresni egy-egy autentikusabb helyet is. Az U zlatého tygra a város egyik legikonikusabb sörözője, ami 1816 óta várja a sörözni vágyókat. Prága másik híres sörözőjében, az U Fleku-ban már lassan ötszáz éve főzik a finomabbnál finomabb söröket. A hely talán a város egyik legnagyobb alapterületével rendelkező kocsmája, ami még így is, a nap szinte minden szakaszában teltházas. Szintén érdemes ellátogatni az óvárosban található Minipivovar U Medvídků-ba, ami nem csak kocsmával, hanem saját sörfőzdével rendelkezik. Az autentikus helyek mellett számtalan újabb kocsma is várja a sörözni vágyókat. Ezek közül talán az egyik legkülönlegesebb a Vytopna, ahol apró gőzmozdonyok szállítják a vendégek asztalára a söröket. A bevállalósabbak pedig kipróbálhatják a Beer Spa-k egyikét, ahol nem csak sörben ázhatnak a látogatók, de a kádból csapolhatják a jobbnál jobb söröket. 

Csónakázás a folyón

A városnézés és a sörözés között érdemes beiktatnunk egy kis pihenést is a programba, amire tökéletes lehetőséget nyújt a várost kettészelő folyó, a Moldva. A folyón természetesen számtalan hajózási lehetőség közül választhatunk, de nekünk a kedvencünk egyértelműen a vizibiciklizés volt. A folyón ugyanis a városligeti tóhoz hasonlóan lehetőség van vizibicikli bérlésére, azzal a különbséggel, hogy itt természetes környezetben, nyílt hullámok között élvezhetjük az elénk táruló város látványát. 

Kirándulás

Budapesthez hasonlóan Prágában sem kell messze menni, ha egy kis friss levegőre és természetes környezetre vágyunk. A Prágában található Petrin domb jobbnál jobb túraútvonalakat nyújt a helyieknek és a kíváncsi turistáknak. Akik nem szeretnék gyalogszerrel megtenni az utat, siklóval is megközelíthetik a domb csúcsát, ahol Prága 63,5 méter magas „Eiffel-tornya” áll, amit valóban a francia nevezetességről mintáztak. A külvárosban található Vysehrad szintén kimaradhatatlan úti cél a turisták számára. Az itt található vár egykor királyi székhelyként szolgált.