Miskolc város napja: ünnepelj Te is biztonságban!

Idén rendhagyó módon ünnepel Miskolc május 11-én, a város napján: az ünnepi közgyűlést elhalasztják, a többi programot pedig az interneten, illetve szabadtéren, szigorú biztonsági előírások mellett tartják meg a szervezők – lássuk, mit is takar ez.

Mobiljeggyel biztonságosan, már Miskolcon is! Ha a tömegközlekedést kell választanod, vásárold meg készpénzmentesen a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. menetjegyeit, napijegyeit illetve bérleteit a Simple alkalmazás Mobiljegy szolgáltatásán keresztül.

A miskolciak büszkesége

Május 11… Miskolc 1909-ben ezen a napon kapott címeres kiváltságlevelet Ferenc Józseftől. A miskolciak évről évre megemlékeznek erről a momentumról, és 1993-óta a város ünnepét is ezen a napon tartják. A Miskolci Nemzeti Színházban ekkor ünnepi közgyűlést rendeznek, mely keretei közt átadják a város díszpolgára címet, és egyéb elismeréseket azoknak, akik sokat tettek a városért.

Idén sajnos nem lehet megrendezni ezt az ünnepélyes átadót. A szervezők azt ígérik, amint a körülmények is lehetővé teszik, bepótolják az eseményt. A kitüntetettek névsorát ennek ellenére nyilvánosságra hozzák 11-én, hétfőn. Ezt követően indul a Közösségek Hete programsorozatot, mely idén rendhagyó programokkal kívánja szórakoztatni a helyieket.

Programok? Hol és hogyan?

Hétfőn szabadtéri koncertet ad a Miskolci Szimfonikus Zenekar fuvola kvartettje és rézfúvós együttese is, a Miskolci Nemzeti Színház énekkarának tagjai pedig verses-zenés összeállításokkal készülnek. A mini-koncerteket a város több pontján, tereken és utcákon rendezik meg, a lakóházakhoz közel, hogy a műsor otthonról, az erkélyekről nézve is élvezhető legyen. A szervezők arra kérik az érdeklődőket, hogy otthonról szemléljék az eseményeket, vagy a művészektől és egymástól a biztonságos távolságot megtartva.

Azoknak se kell kimaradniuk a jóból, akiknek a lakásába épp nem szűrődik be a zenebona: szuper tematikus műsorok lesznek elérhetőek az interneten és a tévén keresztül is: hétfő este a Miskolcról készült kortárs színdarabot, az Agave című előadást lehet megtekinteni online, felvételről. Később a Miskolc Televízió zenés adást sugároz, hogy ezzel csempéssze be a kellemes tavasz esti koncertek hangulatát a tévénézők nappalijába.

A különös hacacáré 11-e után se ér véget, a Közösségek Hete programsorozat egészen május 17-ig, vasárnapig tart: a városlakókat további koncertek szórakoztatják, valamint a Herman Ottó Múzeum és a városi könyvtár online programjai: lesz például videós tárlatvezetés Youtube-on, és felolvasóest Facebookon. További információ Miskolc város honlapján.