A különleges Bél-kő és tanösvénye

Kiemelt kép forrása: shutterstock.com

Tudtad, hogy Magyarországon van egy tanösvény, amely bemutatja egy megcsonkított hegy gazdag természeti értékeit, a bányaművelés nyomait, és a ciszterci apátság kultúrtörténeti emlékeit?

Az említett tanösvény a ciszterci apátság épületétől indul és a Bél-kő megmaradt 815 m magas csúcsán kialakított kilátóhelyen végződik. Ha jobban meg akarod ismerni a Bükk-hegységet, jó ötlet megismerkedni vele: a tanösvény útvonala mentén előbukkanó változatos kőzetfeltárások, sziklák révén betekintést nyerhetsz a hegység földtörténetébe, szerkezetének kialakulásába, felszínfejlődésének titkaiba. Felfedezheted az itt élő ritka és védett növényeket, a növénytársulásokat és a helyi állatvilág képviselőt, valamint a Bél-kő környékének kultúrtörténetét is.

A környéken szintén érdemes megtekinteni a magyarországi viszonylatban egyedülálló szakrális emléket is: hazánk egyetlen épségben maradt ciszterci apátság templomát. Az apátságot 1232-ben alapította II. Kilit (Cletus) egri püspök (1224-1245), aki a Bél nemzetségből származott. A templom építése a tatárjárás után fejeződött be, később többször átépítették, mai arculatát a XX. századi renoválások során nyerte el. Faragott kövein francia, német és cseh kőfaragók stílusjegyei ismerhetőek fel, a jelenlegi belső berendezés barokk stílusú.

A túraútvonala egyébként folyamatosan, de lassan emelkedik. A túra Vasbánya-oldal nevezetű állomásánál egy sziklaszorosnál ízelítőt kaphatsz a Bél-kő egykor létezett tarajos tetejének kinézetéről, egy káprázatos panorámát nyújtó kilátóponttal fűszerezve. Lent Bélapátfalva az apátsággal, távolabb a Mátra vonulatai és a Karancs-vidék, de szerencsés esetben – főleg téli időszakban – a Magas-Tátra hófödte csúcsainak csillogását is megcsodálhatod. Még fel sem ocsúdsz az előző látványból, máris újabb kis csodája következik a Bél-kőnek, az egykori palabánya. Már az útról észre lehet venni a 20 méteres, függőleges ejtőakna sziklába vájt nyílását, amelynek további érdekessége, hogy az aljától egy alagút indult a hegyen keresztül a túloldalra. Ez az ún. pala-vágat, amelyben lóvasúttal szállították a kifejtett palát Bélapátfalvára. A kőzetet a 60-as évekig bányászták. A következő megálló a „Szász-bérc” vulkanikus eredetű orma, érdekes párnaláva formákat és szép sziklarózsa foltokat találhatsz. Továbbhaladva az út egészen meredek lesz, azonban ezt az akadályt leküzdve a túraútvonal csúcspontja vár: a Bél-kő kilátópont. A legyalult tetejű Bél-kőről szemkápráztató a kilátás és elképesztő méretek fogadnak: alattad terül el a hatalmas bányaudvar, a mélyben pedig Bélapátfalvát láthatod. A környék mészkőkitermelése bizarr módon megskalpolta a hegytetőt, azonban mégis egy sajátos tájképet alakított ki.

Forrás:

https://www.bnpi.hu/hu/esemenynaptar

https://www.turautak.com/cikkek/turautak/belko-tanosveny–belapatfalva-.html

https://www.bnpi.hu/hu/tura/belapatfalva-bel-koi-tanosveny

https://www.turistamagazin.hu/blog-bejegyzes-1/a-vadregenyes-bel-ko-ormain