A varázslatos Tokaj és környéke: Tarcali bányató és Áldó Krisztus szobor

Kiemelt kép forrása: shutterstock.com

Nem csak a szőlő és a bor miatt érdemes Tokaj környékét megismerni – ott van például a Tarcal mellett található Áldó Krisztus szobor, amely talán a borvidék legmonumentálisabb látványossága.

A hatalmas szobor Szabó Sándor szerencsi szobrász keze munkája. A megbízást a márvány- és kőfeldolgozással foglalkozó cégvezetőtől, Petró Attilától kapta, aki az ország legnagyobb Jézus-szobrának az elkészíttetésére határozta el magát. Az elképesztő, 8,5 méter magas, 50 tonnás alkotás öt hatalmas gránitdarab felhasználásával készült. Petró Attila Tarcal községnek adományozta a szobrot, melyet 2015-ben állítottak fel mai helyén, a község határában magasodó dombon.

A községből sétaút vezet a szoborhoz. Az útvonalat pihenőpadok és piknikező helyek szegélyezik. A meredek lépcsősoron felkapaszkodva közvetlenül a szoborhoz lehet jutni. Viszont a sétaúton maradva kisebb kerülővel is fel lehet kanyarogni a dombtetőre. A csúcson érdemes kicsit elidőzni a körpanorámában gyönyörködve: az Alföld végeláthatatlan síkságába olvadó szőlőtáblák szuper látványt nyújtanak, a Kopasz-hegy felöli oldalon pedig a Tarcali bányató ékeskedik azúrkék vizével.

A bányatavat érdemes közelebbről is megtekinteni. A vulkanikus és üledékes kőzetű Kopasz-hegy lábába vájt gödröt nem a talajvíz, hanem a csapadék és a forrásvizek töltötték fel. A „mindent a szemnek” szabály érvényes itt: a tavat körülvevő függőleges sziklafal igazán impozáns látvány, de veszélyes is egyben. Sok a kőomlás, alatta tartózkodni életveszélyes – látogatás során maradj a kijelölt sétaúton, a kialakított sziklaakadályt semmiképp se lépd át! Bár a hideg hónapokban nem aktuális, mégis fontosnak tartjuk megemlíteni, hogy a tóban se fürdeni, se horgászni nem szabad. 

Források:

https://csodahelyek.hu/2020/06/26/tarcal-banyato-aldo-krisztus-szobor/

https://kirandulastippek.hu/zemplen/tarcal-aldo-krisztus-szobor

https://www.turautak.com/cikkek/latnivalok/termeszeti-ertekeink/tarcali-banyato.html

https://csodalatosmagyarorszag.hu/latnivalok/termeszeti-ertekek/tarcali-banyato/