Szentendre mindig ragyog

A kép forrása: shutterstock.com

Karácsony előtt cseppet sem átlagos világító adventi kalendáriumot valósítottak meg Szentendrén: december elsejétől minden nap más-más helyi lakos vagy cég díszítette és világította ki az ablakát, amelybe bekerült az aznapi adventi szám. Így aztán ahogyan közeledtünk a karácsony felé, napról napra több ablak fénylett az estében-éjszakában.

Az ötlet is jelzi, a Budapesttől alig néhány kilométerre fekvő település nem pusztán a természeti adottságaitól fogva szép, hanem az ott lakók ötletesen tesznek azért, hogy tündököljön. Pedig a városka eleve tetszetős, hiszen bőkezűen bánt vele a természet: a Dunakanyar kapujában található, a Visegrádi-hegység és a Szentendrei-Duna találkozik itt, ezért okkal nevezik a Dunakanyar ékszerdobozának,

Régre nyúlik vissza a történelme, hiszen már a kőkorszakban lakott volt a terület, és a jelentősége később sem csökkent, mert a Római Birodalom Duna menti határvonalának fontos erődítménye lett. Sokféle nép fordult meg vagy telepedett le, a változatos nációk jellemzői egyszerre alakították Szentendre küllemét és hangulatát, amely egészen mediterráni ahhoz képest, hogy a Kárpát-medence közepén fekszik.

Bár nem a legnagyobb város, bővelkedik a látnivalókban. Múzeumok sora kínál érdekesebbnél érdekesebb kiállításokat, ám sehova sem kell betérni ahhoz, hogy érdekes látványban legyen részünk. Sok-sok ház műemléknek számít, kosáríves barokk kapu vagy éppen rokokó stílusú vendégfogadó gyönyörködteti a szemet, minden templomnak vagy a keresztnek megvan a különleges története. A legdíszesebb keresztek egyike a szőlősgazdák keresztje, amelytől a borászok azt remélték, hogy megvédi a termést az időjárás okozta károktól.

A város talán leghíresebb temploma a 18. században épített Blagovesztenszka, azaz az Angyali üdvözlet: a barokk-rokokó stílus összes szépsége megmutatkozik rajta, pedig kívülről nem is tűnik keletiesen díszítettnek. Történelemórával ér fel a séta a Várdombon: a középkorban még erődítmény állt ott, ám később lerombolták, és csupán a Szent János katolikus plébániatemplom maradt meg belőle.

És ha már Szentendre: vele szemben található a 31 kilométeres Szentendrei-sziget, amely a költöző madarak útvonalának európai szinten egyik legfontosabb állomása. A tavaszi sugarak első érkezésével akárcsak Szentendrén, a hatalmas szigeten is nagy sétákat tehetünk.

Forrás:

https://szentendre.hu/

https://www.magyarorszagom.hu/szentendre.htmlhttps://szentendre.utisugo.hu/

https://szentendre.utisugo.hu/