Nyári tótúra a környező országokban – irány Ausztria!

Kiemelt kép forrása: shutterstock.com

Nincs is megnyugtatóbb, mint kikapcsolódásként egy nagyot túrázni a nyáron, és a lüktető természetben szépséges-nyugalmat árasztó tavak mellett kirándulni. Nézzünk körbe a szomszédos országokban, kezdésként következzen a tavakban alighanem verhetetlen Ausztria.

Weissensee

Budapesttől bő hatórányi autóútra található a Weissensee, ám a legmagasabban fekvő, fürdésre is alkalmas tóként ismert úticélért bőven megéri kocsiba pattanni.

Kissé az északi tavakra emlékeztet minket, ahogyan a magas hegyek között már-már fjordszerűen helyezkedik el, elképesztően csendes, nyugodt és még a víze is kristálytiszta. Karintia negyedik legnagyobb tava igazán magasan, 930 méteren található, 12 km-en hosszan nyúlik el, de néhol csupán 300 méter széles, így akár egy nagyobb lendülettel – kellő óvatossággal – át is úszhatjuk. A télen hatalmas korcsolyapályává alakuló tó autóval megközelíthető, ám a környékén inkább túrázni lehet, így tényleg természetközelben lehetünk.

Millstättersee, avagy a Millstatti-tó

Ahhoz képest, hogy Ausztriának nincsen tengerpartja, a Millstatti-tónál már-már a mediterráneumban érezhetjük magunkat, hiszen Karintia ékköve nyáron délies hangulatot áraszt.

Akárcsak a legtöbb ausztriai tónak, ennek is annyira tiszta a víze, hogy szinte ihatnánk belőle, a fürdőzésre pedig abszolút alkalmas egy-egy meleg nyári napon. És ahogyan azt szintén megszokhattuk, lélegzetelállító a környék, a panoráma, a környező nemzeti parkban kirándulhatunk, és ha szeretnénk, a Milstätter Alpokban felfedezhetjük Európa legnagyobb gránitlelőhelyét is.

Túra a tavak környékén – Tauplitzalm

Bár folytathatnánk a sort a Mondsee-vel, az Aachensee-vel, a Hallstatti-tóval vagy éppen a Fertő-tóval, jöjjön egy kevésbé ismert hely sok apró tavacskával.

A Tauplitzalm ismerős lehet a síelőknek is, hiszen Stájerország egyik legkedveltebb síterepe, többnapos síelésért még Magyarországról is érdemes autóval felkerekedni. Pláne nyáron, amikor fehérből zöld paradicsommá alakul át, és bájos elszórt kis hegyi tavak varázslatos világába érkezünk, ahol mindegyik vízfelület csodálatos látványt nyújt a virágmezőkkel és a hegyekkel a háttérben. Maga a túra izgalmas, változatos, olykor nehezebb, máskor könnyebb szakaszokkal tűzdelt, és persze a „sógorokhoz” illően remekül jelölt utakon halad.

Forrás:

https://www.austria.info/hu/uti-tervek/tavak-es-termeszet/a-viz-irodalma/furdotavak

https://kirandulastippek.hu/karintia/weissensee

https://www.hetedhetorszag.hu/ausztria/millstattersee-millsatti-to

https://kirandulastippek.hu/salzkammergut/tauplitzalm-latvanyos-gyalogtura-csodas-hegyi-tavak-menten