Vadregényes környezetben, megújult köntösben – a Somló vára

Kiemelt kép forrása: shutterstock.com

Folytatódik a meleg és nyárias jó idő, vele pedig a kirándulós-túrázós-otthonról kimozdulós időszak, amelynek örömére induljunk mi is vártúrára: az elkövetkező időszakban bemutatunk néhányat hazánk gyöngyszemei közül. A veszprémi, a regéci és a Vajdahunyad vára után jöjjön a somlói vár!

Felújított várban járhatunk

Kezdjük a legaktuálisabbal, hiszen éppen nemrég adták át a felújított somlói várat, miután nagyjából 310 millió forintból egy év alatt varázsolták csaknem újjá.

A keretből változatos módon tudták kicsinosítani a legkisebb történelmi borvidék ódon erődítményét: helyreállították a belső kaput, az egykori gyilokjárót, a belső járószintet, plusz feltárták a falakon található nyílásokat. Jutott pénz a válaszfalak és az ajtók rendbetételére is, leburkolták az udvart, kiépítették a vízelvezetést és zöldfelületet is létrehoztak, s talán a látogatók szempontjából a legizgalmasabb, hogy ingyenesen megnézhető kiállítást alakítottak ki.

Kérdéses, hogy mikor építették

Persze már a megújulás előtt is volt miért ellátogatni a bájos várba, amelynek igencsak hosszú múltra tekint vissza.

Hogy pontosan milyen hosszúra, azt egyébként nem tudni, hiszen a misztikusságot növeli, hogy képtelenek voltak pontosan megállapítani az építés időpontját. Valamikorra a tatárjárás utáni időszakra teszik, ám az biztos, hogy a XIV. században már királyi vár volt, 1479-ben pedig Mátyás király Kinizsi Pálnak ajándékozta. Később már Bakócz Tamás püspük idején élte a legszebb időszakát, ám aztán az évszázadok és a tulajdonosváltások során az egykor szép reneszánsz kastély romos állapotba került. Így aztán volt miért csinosítani, amelynek az eredményeit egy ideje már élvezhetjük.

Csak jussunk el oda! Régen ugyanis nem lehetett egyszerűen megközelíteni a Doba mellett, a bazaltos Somló-hegy északi oldalán, sűrű erdőburokban található váracskát, amelyet szakadék vesz körül az egyik oldalon, és csupán egy híd vezetett át rajta. Az elhelyezkedés miatt korábban katonailag fontos stratégiai pontnak számított, ám ma már kirándulóként nem az ellenséget, hanem a páratlan kilátást „kémleljük”, tiszta időben akár még Pápa városát vagy a Ság-hegyet is láthatjuk.

A vadregényes környezetben álló, a szabálytalanságával egyedi várat sokan a hatszögletű tornya miatt ismerik, ám nemcsak ezért a látványért érdemes a környékre látogatni. A Szent István-kilátó, a Szent Margit- vagy a Szent Ilona-kápolna, netán egyszerűen egy kirándulás a Somlón legalább annyira feltölti a hétköznapokban megfáradt testünket és lelkünket.

Forrás

https://sokszinuvidek.24.hu/viragzo-videkunk/2022/03/26/somloi-var-felujitas-atadas/

http://somloiborut.hu/a-somloi-var/

https://www.csobancvar.hu/magyar/oldalak/somlo_vara/

https://utazaskatalogus.hu/kirandulas-a-somlo-hegyen-latnivalok/#Somlo_vara