Nyári tótúra a környező országokban – irány Horvátország!

Kiemelt kép forrása: shutterstock.com

Nincs is megnyugtatóbb, mint kikapcsolódásként egy nagyot túrázni nyáron, és a lüktető természetben szépséges-nyugalmat árasztó tavak mellett kirándulni. Nézzünk körbe, hogy a szomszédos országokban „milyen a kínálat”, Ausztria után most jöjjön Horvátország!

Élet a tengerparton túl

Persze adja magát a kérdés, hogy ha már könnyedén eljuthatunk az Európa-szerte kedvelt szépséges horvát tengerpartig, akkor ugyan miért álljunk meg valamelyik tónál, ám jusson eszünkbe, hogy ezek nem egymást kizáró élvezetek, ráadásul valódi gyöngyszemek bújnak meg a hegyek-völgyek között.

Plitvicei-tavak

Például a Plitvicei-tavak együttese, amely kicsit olyan Horvátországnak, mint a Bledi-tó Szlovéniának: az ország állóvizeit azonosítják vele, valóban varázslatos, ám vannak még csodák ezen túl is. Persze okkal vezet elsőnek ide a tótúrázók útja, hiszen az UNESCO Világörökségi helyszínnek számító nemzeti park türkiz színű tavacskái együtt elképesztő természeti látványosságot nyújtanak. Budapesttől bő ötórányi autóútra összesen 16 nagyobb és két kisebb tavat fedezhetsz fel gyalogosan, hiszen remekül kiépített pallókon, ösvényeken vezet az út, ráadásul mivel a nagyobb tavak nem egy szinten vannak, rengeteg vízesés teszi még fenségesebbé a látványt.

Visovac-tó

Vízesésben a Visovac-tó környékén sem lesz hiány, igaz, ott nem konkrétan a tó, hanem a közelében lévő Krka folyón omlik alá a víz, s a bónuszpont, hogy a legnagyobbhoz közel még meg is fürödhetünk is. A Sibeniktől bő harminc kilométerre fekvő tó egyik vonzereje a közepén kialakult aprócska sziget, amelyen már a 15. század óta ferences rendi kolostor és templom áll, így egy látogatással a történelmi ismereteidet is bővítheted.

Vörös-tó

A méretes Visovac-tóval ellentétben nem a nagysága teszi igazán vonzóvá a horvátul Crveno jezerónak nevezett titokzatos Vörös-tavat, hiszen csupán 200 méter széles. Viszont helyenként akár 300 méterre nyúlik le, a barlangokkal együtt pedig még beláthatatlanabb a mélység. A nevét – ellentétben a hozzá roppant közel fekvő a Kék-tóval, a Modro jezeróval – nem a víz színéről, hanem a környezetéről kapta, hiszen a vas-oxidtól vöröslik a meder fala. A tengerparti Makarskától alig 40 km-re fekvő Imotskinál érdemes mindkét tavat felkeresni, ám a Vörös-tó nem enged minket közel magához: megmarad nehezen megközelíthető, távolról csodálható különlegességnek.

Forrás:
https://www.erdekesvilag.hu/a-vilag-egyik-legszebb-torendszere-plitvicei-tavak/
https://www.find-croatia.com/visovac/
https://croatia.hr/hu-hu/kultura-es-muveszet/legendak/voros-es-kek-to-loch-ness-horvat-modra