Ünnepeljük a barlangok világnapját egy túrával!

Egészen egyedi dolgoknak is van világnapja, így talán nem is annyira számít egzotikusnak, hogy a barlangokat is „ünnepeljük”, minden évben június 25-én tartják a Föld szilárd kérgében természetes úton létrejött, két méternél hosszabb, ember által járható üregek napját.

Hazánkban van is mit dicsőíteni, hiszen se szeri, se száma a szépséges barlangoknak, amelyek különösen nyáron kínálnak hűsítő programot. Mivel a 2022-es évben szombatra esik a jeles alkalom, minden adva van egy frissítő és érdekes kiránduláshoz – ennek örömére hoztunk három kevésbé ismert, ám különböző szempontból különleges barlangot.

Anna-barlang

Éppen negyven éve annak, hogy fokozottan védetté nyilvánították a világszinten is párját ritkító Anna-barlangot Lillafüreden. Tudni kell, mésztufabarlangokat általában nem lehet látogatni, ám szerencsére a Bükki Nemzeti Parkban található hely kivétel, így érdemes élnünk a lehetőséggel. Az eleve szépséges vízesés mellett nyíló barlang járatai 570 méteren nyúlnak el, ebből egy-egy látogatás alkalmával nagyjából 200 métert járhatunk be. De még milyen 200 métert! A mésztufában keletkezett helyen megkövesedett növényi részeket leshetünk meg, változatos alakzatok tárulnak elénk, és még denevérekkel találkozhatunk. Viszont a barlangokhoz illően általában hűvös van, így akármilyen forró is kint a levegő, készüljünk melegebb öltözékkel.

Cserepes-kői-sziklaodú

Ha már a Bükki Nemzeti Parkban járunk, akár egy másik, megkülönböztetetten védett barlangba is elmerészkedhetünk. Az Országos Kéktúra által is érintett Cserepes-kői-sziklaodú az Anna-barlangétól jócskán eltérő, különleges kalandot kínál, hiszen a 823 méteren fekvő helyen bárki eltölthet egy éjszakát, amennyiben elviseli a nomád körülményeket. A Szilvásvárad közelében lévő nagyobbacska barlangteremben fapriccseket helyeztek el, a fekhely többi részéről magunknak kell gondoskodnunk. Arra járva elképzelhetjük, korábban hogyan húzódtak meg itt nemcsak természetjárók, vadászok, sőt még betyárok is.

Létrási-vizesbarlang

A régióban maradva extrém túrára vállalkozhatunk a Bükki Nemzeti Park munkatársainak a vezetésével a Létrási-vizesbarlangban. A szintén fokozottan védett, három kilométeres járatok izgalmas bemutatóterepnek számítanak a borsókövekkel, álló- és függőcseppkövekkel és cseppkőlefolyásokkal. A legnagyobb kihívást jelentő túrán négy óra alatt megjárjuk a hegy gyomrát, ám egyes részeken már nemcsak fizikai állóképességre, hanem némi lelkierőre is szükség lesz, így rutinosabban érdemes belevágni.

Forrás:

https://www.bnpi.hu/hu/reszletek/anna-barlang

https://www.termeszetjaro.hu/hu/hut/cserepes-koi-barlangszallas/32859713/

http://magyarnemzetiparkok.hu/letrasi-vizesbarlang/