Borvidékek a nyári hétvégékre, melyek számos izgalmat tartogatnak

Kiemelt kép forrása: shutterstock.com

Borvidékeket keresel, melyek amellett, hogy fantasztikus nedűket termelnek, valami plusz élményt is nyújtanak? Akkor ne is kutass tovább, hiszen cikkünkben olyan opciókat hoztunk, amelyek biztosan nem fognak csalódást okozni egy kellemes nyári kiruccanás alkalmával. 

Villány – a déli csoda 

A Villányi borvidék méltán híres történelméről és kitűnő borairól. A régmúltban már a rómaiak is felismerték a terület potenciálját, és szőlőültetvényeket telepítettek ide. Ennek hagyománya folyamatosan átöröklődött, és igy ma is a legjobb borok egyik hazai forrásaként tartják számon a vidéket. Különlegessége a sokszínű talaj és klíma, illetve, hogy a hegyek által védett területen a szőlők kitűnő feltételek között fejlődhetnek. 

A földrajzi adottságoknak és az éghajlatnak köszönhetően a Villányi borok gazdag ízvilággal és jellegzetes karakterrel bírnak. Bátran kijelenthetjük, hogy egy igazi kincsesbánya a borrajongók számára. Gazdag történelmi hagyományokkal, egyedi földrajzi adottságokkal és kiváló borokkal várja az idelátogatókat. 

Tokaj – A kincsek hazája 

Tokaj-Hegyalja Magyarország első borvidéke, mely a világörökség részét képezi. A varázslatos táj és a híres aszúborok mindenkinek maradandó élményt nyújtanak. A furmint, hárslevelű és sárgamuskotály fajták mesterséges és természetes érlelésű borai magukban hordozzák a föld és az ég közötti harmóniát. Az édes aszúborok, a száraz tokajiak és a gyöngyöző pezsgők mindegyike egy-egy kulináris élményt ígér. A körütak mellett a régió gazdag kulturális örökséget is kínál, mint például a történelmi város, Tokaj belvárosa vagy a Zempléni-hegység festői tájai.  

Etyek – Friss és üde 

A főváros közelében elterülő etyeki borvidék ideális választás lehet azoknak, akik egy rövidebb kiruccanás mellett tennék le voksukat. A vidéki csend és nyugalom fantasztikusan egybefonódik a pezsgő városi élettel és kulináris élvezetekkel. A területen főleg fehérborokat termelnek, melyek frissességükkel és könnyedségükkel ideálisak a nyári hőségben. A környék rengeteg helyen szerveznek kóstoló túrákat, ahol megismerhetjük a helyi szőlőfajtákat és a borászatok technológiáját, emellett pedig a nyári szezonban számos zenés rendezvényt is szerveznek, amik a naplementében szuper hangulatos atmoszférát nyújtanak. 

Somló – A kihívást keresőknek 

Ha valami egyedülállóra vágyunk, akkor a Somlói borvidék a tökéletes választás. A vulkanikus kúp alakú hegy magával ragadó látványt nyújt, illetve egészen egyedi hazánkban. Emellett persze a környező dombokon számos kis borászat is található. A helyi specialitásokat főleg a szürkebarát szőlőből készítik, melyek testesek és karakteresek. Ha itt jársz, ne csak az italokban, hanem a természet szépségeiben is gyönyörködj egy délutánt. A hegy tetejéről lenyűgöző kilátás nyílik a környékre, a romos vár és a geológiai tanösvény pedig kalandos élményeket ígér az ide érkezőknek, így a látogatást összeköthetjük egy könnyed túrával is. 

Forrás: 

https://www.boraszportal.hu/magyarorszag-borvidekei/villanyi-borvidek-14

https://bor.hu/borregiok/tokaji-borvidek

https://webetyek.hu/

https://somloiborvidek.hu/