Érdekel a történelem? Íme 3 színes múltú vidéki városunk

Kiemelt kép forrása: shutterstock.com

Hazánk történelme igencsak érdekes, változatos és figyelemre méltó. Magyarország a múltunkhoz kapcsolódó, varázslatos helyszínek tekintetében nem szenved hiányt, sőt, egy-egy vidéki várost valódi ékszerdobozként is szoktunk emlegetni. Amennyiben téged is érdekel országunk becses története, de mellette szívesen utaznál és gyönyörködnél a mesés tájakban, illetve látnivalókban, olvasd el cikkünket, ahol szuper tippeket adunk, hogy a történelem szerelmeseként hová is érdemes elutazni.  

Sopron, a „Leghűségesebb város” 

Sopron nem csupán az egyik legrégebbi településünk, de műemlékei számát tekintve is a második helyen szerepel az országos listán. Az óvárosban nem igen tudunk végig sétálni egy utcán úgy, hogy abban ne lenne legalább két-három műemléknek nyilvánított épület. Egészen a római korig visszanyúlóan találunk itt a múltot felidéző remekeket. 

Talán nem is gondolnánk, de akkoriban a középkori Magyarország egyik legjelentősebb, illetve leggazdagabb városának számított. Érdekesség még, hogy valamilyen különös okból kifolyólag a török pusztítások szinte teljes egészében kikerülték Sopront, ám ennek ellenére az 1676-ban történt tűzvészben házak tucatjai égtek le. A ma is szeretett, hangulatos, barokk stílusú arculata a felújítások után alakult ki. És hogy miért is nevezik a „hűséges városnak”? A trianoni békeszerződés után Sopron és környéke hovatartozásáról népszavazás döntött, majd így került vissza Magyarországhoz a zömében németek lakta település. 

Eger, a kötelező úti cél 

Eger – a történelem és kultúra gyöngyszeme egészen szorosan kapcsolódik össze a magyar nemzeti identitással. A város hírnevének egyik legfontosabb alapköve az 1552-es hősies ostrom, amikor is a város lakói bátran és kitartóan álltak ellen a támadó török seregnek. Eger hősiessége ebben az időszakban meghatározóvá vált a magyar történelemben, és máig büszkeséggel emlegetik a legendás Dobó István védőműveletét. 

A történelmi emlékeken túl építészeti örökségekben is igencsak bővelkedik. Az Egri vár, mely a török uralom idején is fontos szerepet játszott a térség védelmében, a város képét meghatározó Dobó tér és a Széchenyi utca csodálatos barokk és reneszánsz épületei mind méltán felkapottak a turisták körében. Az Egri Bazilika szintúgy megéri a vizitet az Egri Érseki Palota és a Lyceum épületeivel karöltve. 

Hollókő, ha egy valódi időutazásra vágynál 

Hollókő, az „Élő Falu”, ahogy sokan nevezik, a Cserhát lábánál helyezkedik el. Különlegessége abban rejlik, hogy egyedülálló módon őrzi a hagyományos magyar falusi életmódot és építészeti stílust. A falu neve szorosan összefonódik a magyar népi kultúrával és a történelemmel. 

Hollókőnek hosszú és mozgalmas múltja van. A falu már a 13. században is lakott terület volt, az idők során pedig többször alakult át és fejlődött. A középkorban jelentős kulturális és gazdasági központ volt a környéken, mivel a közeli sóbányák kitermeléséből származó adókat itt gyűjtötték össze. A város lakói főként földműveléssel és állattenyésztéssel foglalkoztak. 

A leginkább ismert, ikonikus része Hollókőnek a világörökség részét képező Ófalu, melyet még a 17-18. században építettek fel. Ezek a hagyományos, kőből épült parasztházak, keskeny utcákkal és macskaköves terecskékkel, egy igazi időutazás érzését keltik a látogatókban. A házakat eredetileg azért építették ilyen módon, hogy ellenálljanak a török támadásoknak és más természeti katasztrófáknak. A falu lakói még ma is hűen tartják az ősi hagyományokat és értékeket. A hagyományos népi ruhák, a kézműves termékek és az élő népi kultúra mind a helyi közösség szerves részét képezik.  

Forrás: 

https://utazaskatalogus.hu/hazank-legszebb-helyei-kotelezo-latnivaloi/