Körutazás a Felvidéken

Bár Szlovákia nem tartozik a földrajzilag nagy országokhoz, mégis annyi itt a látnivaló, hogy érdemes felosztani, és területről területre felfedezni a régiót. A lélegzetelállító Tátrán és a Szlovák Paradicsomon kívül külön vonzerőt jelent az a számtalan magyar emlék, amelyek felfedezésre várnak, hiszen úton-útfélen ezekbe botlik a nyitott szemmel járó látogató. Nézzünk most egy ötnapos kirándulást, amely során akár csillagtúra-szerűen is bejárható Kassa környéke és a Szepesség legfőbb látnivalói.

A kiruccanás indulópontja ezúttal Kassa. Ide vonattal is könnyedén eljuthatunk – mi több, ha a MÁV csoport oldalán vásároljuk nemzetközi vonatjegyünket, több időnk marad az utazás tervezésére. Amire viszont ügyeljünk: az online megvásárolt menetjegyet felszállás előtt a vasútállomás jegykiadó automatáinál ki kell nyomtatnunk.

 Kassa belvárosában található Európa egyik legkeletebben fekvő gótikus székesegyháza, a hatalmas Szent Erzsébet-dóm. A lenyűgöző templom mellett érdemes megtekinteni az apró Szent Mihály-kápolnát is, amely a középkor óta ékköve a városnak. Innen jól bejárható az óváros is, amelynek orsó alakú főtere inkább tűnik főutcának, amelynek mindkét oldalát hangulatos éttermek, kávézók és sörözők szegélyezik. Ez a miliő önmagában megér egy sétát, út közben pedig megcsodálhatjuk a zenélő szökőkutat is, mielőtt beülnénk valahová egy ebédre. 

Kassától kissé északra található Eperjes városa, amely a területre jellemző orsó alakú főterével, reneszánsz házikóival, gótikus templomával és boltozatos átjáróival szinte mediterrán hangulatot áraszt. Innen egy keveset még északabbra utazva érhető el a régió legkülönlegesebb városkája, a festői Bártfa. Enyhén emelkedő, tágas, téglalap alakú főterét boltíves átjárókkal ellátott, gazdag kereskedőházak övezik. A tér alsó részén áll a Szent Egyed templom, amely különlegesen szép és jó állapotban fennmaradt fa szárnyasoltár kollekciót rejt magában, illetve a gótikus stílusú régi városháza, amelyben helytörténeti gyűjtemény látható. A hegytetőn lévő óvárost várfal veszi körül, amelynek maradványai helyenként még ma is láthatók.

Innen nem messze ismét érdemes megállni, hiszen a Szepesbélán található nagyőri kastély kihagyhatatlan minden romantikus lelkületű és/vagy művészetkedvelő embernek. Itt áll ugyanis a Felvidék egyik legszebb kis kastélya, a reneszánsz stílusúvá alakított nagyőri kastély. A négyszögletes alaprajzú épület már önmagában gyönyörű látványt nyújt – nem beszélve az ezt körülvevő vadregényes angolparkról, amelyen keresztülcsobog még a Poprád folyó is. A 66-os jelzésű úton lefelé tovább haladva néhány kilométer után Késmárkba érkezünk. A város látképének tiszta időben a Tátra csúcsai adnak hátteret, amely a központban található, reneszánsz Thököly-várral még impozánsabb látványt nyújt. Utóbbi Késmárk legfőbb nevezetessége, amelynek magyar vonatkozásait sorolni is nehéz. A vár udvarán a turisták szórakoztatására szakosodott jelmezesek nyüzsögnek, az épület termeiben pedig helytörténeti kiállítások kaptak helyet: vann ak ittarchív fotók, mesterségek bemutatása, lövészegylet-tabló és természetesen a várat felvirágoztató Thökölyeket is alaposabban megismerhetjük. Késmárk egy óramúzeummal is büszkélkedhet, így ha belefér az időnkbe, ezt is érdemes meglátogatni.

A szepességi szász városok közül szépségével kiemelkedik Lőcse, és ha már arra járunk, Igló főterét sem érdemes kihagyni, legalább egy kávé erejéig álljunk meg és gyönyörködjünk Szlovákia legmagasabb templomtornyában. Ha inkább a természetbe vágynánk, a Magas-Tátra is karnyújtásnyira van a fentiekben felsorolt helyszínektől. Ótátrafüred például vonattal és autóval is könnyedén elérhető, és a hegyi település ideális kiindulópontja akár egy könnyed hegyi sétának, akár egy többnapos erdei túrának. 

Ha egy fokkal lankásabb túraterepre vágyunk, akkor pedig kiváló lehetőséget jelent a Szlovák Paradicsom délebbre fekvő területe. Vadregényes völgyekkel, apró falvakkal és végtelenül zöld rétekkel hívogatja a természetjárókat ez a vidék.