Mesés kastélyok a főváros közelében

Sokan nem is gondolnák, mennyi csodaszép, felfedezésre érdemes kastély vár ránk egy karnyújtásnyira – na jó, néhány vonatmegállónyira – Budapesttől. Ezek az egykor reprezentatív lakóépületek, rezidenciák ma már többnyire múzeumként funkcionálnak, bemutatva a régi korok hétköznapjait. Így hát, akit érdekel, milyen lehetett egy előkelő, múlt századbeli család pompásan gazdag élete, az kerekedjen fel, és látogassa meg a következő helyszínek valamelyikét, akár télen, hideg időben is. Ha egy spontán belföldi kirándulást tervezel vonattal, keresd a MÁV-START e-vonatjegy szolgáltatását, így gyorsan rendezheted a vásárlást, és nem szükséges nyomtatnod sem: a mobilodon, tableteden is felmutathatod ellenőrzésre. Ráadásul a pénztári vásárláshoz képest 10% kedvezményt kapsz. 

Gödöllő, Grassalkovich-kastély

Az 1700-as évek első felében kezdték el építeni az ország egyik legimpozánsabb főúri lakhelyét, amely még Mária Terézia, majd később Ferenc József és Sissi fogadására is alkalmas volt. A kastély bejárása során valódi királyi lakosztályokba kukkanthatunk be, az épülethez pedig barokk színház, lovarda és istálló is tartozik, nem beszélve a komplexumot körülvevő hatalmas parkról, ahol szép idő esetén kiadós és frissítő sétát tehetünk.

Martonvásár, Brunszvik-kastély

A kastély, ahol Beethoven lakott – ez a hangzatos kijelentés egyáltalán nem túlzó, ugyanis a 18. század végén épült kastélynak többször is vendége volt a legnagyobb romantikus zeneszerző, aki 1799 és 1808 között háromszor látogatta meg az itt élő Brunszvik családot. A kastély sorsa ezután is több fordulatot megélt: a sörgyáros Dreher Antal tulajdonába került, majd 1945 után hadikórházként funkcionált. Napjainkban a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpontja található benne, az épületet körülvevő park pedig az ország egyik legszebb kertje.

Pécel, Ráday-kastély

Az eredetileg barokk stílusban épült kastély számos átalakítás után 1998-ig kórházként működött. Az évszázadok viszontagságait túlélték a kastély különlegesen értékes freskói, amelyek például a könyvtár és a díszterem mennyezetét, falait díszítik. Az egykori pezsgő kulturális központ ma ismét látogatásra alkalmas állapotban várja az arra járókat, akiknek az épület angolkertet idéző parkjában is érdemes sétálniuk egyet.

Fót, Károlyi-kastély

A klasszicista stílusban épült fóti Károlyi-kastély Ybl Miklós építész keze nyomát viseli magán. Érdekesség, hogy a kastélyban a mai napig a Károlyi család lakik, illetve a birtok otthont ad a fóti gyermekintézetnek is. Az épület egy részében étterem működik, amely akár esküvői vacsorák, fogadások helyszínének is kibérelhető. A kastély parkja szinte kínálja magát egy ebéd utáni, frissítő sétára.

Tura, Schossberger-kastély

Az itt felsoroltak közül minden bizonnyal ez nyújtja a leginkább mesébe illő látványt: rengeteg tornyával igazi Disney-kastély hangulatot áraszt a fák között megbúvó épület. A neoreneszánsz kastélyt Ybl Miklós tervezte, de később az épület (sok társához hasonlóan) a világháború során szovjet laktanya, majd kórház lett, míg végül iskolát rendeztek be falai között. Napjainkban a magántulajdonban álló kastély rendezvényhelyszínként funkcionál és esküvőknek, állófogadásoknak vagy akár céges csapatépítőknek ad otthont.

Nagykovácsi, Teleki-Tisza-kastély

A Budai-hegyek mögött megbúvó zsákfaluban, Nagykovácsiban található ez az 1840 körül épült, kastély, mely két leghíresebb tulajdonosáról kapta a nevét. A Magyar Cserkészszövetség tulajdonában lévő épület és a hozzá tartozó park jelenleg ifjúsági szabadidős központként működik, de ettől függetlenül szabadon látogatható. A kastély megtekintését akár érdemes összekötni egy, a környező hegyeket bejáró kirándulással is.