Öt dolog, amire szállásfoglalásnál érdemes odafigyelni

Szerencsére ma már ki sem kell mozdulnunk otthonról, hogy megtervezzük az utazásunkat, elég egy laptop és az internet. A szállásfoglalásnál is érdemes böngészni egy kicsit. A legfőbb szempontok az ár és az elhelyezkedés, illetve az, hogy az adott időpontban vajon szabad-e a kiszemelt hely? Sokan ennyivel le is tudják a szálláskeresést és már utalják is az előleget vagy foglalót. Azonban nem árt kicsit alaposabban utána nézni, hol is fogjuk álomra hajtani fejünket egy fárasztó utazás, hosszú városnézés vagy egy pihentető strandolás után. Íme néhány példa, mikre érdemes külön odafigyelni, mielőtt néhány kattintással lefoglalunk egy szálláshelyet.

  1.  1. Az elhelyezkedés

Bár ez mindenkinél döntő érv, sok honlapon megtévesztően vagy erősen szépítve tüntetik fel az adott lakhely központtól való távolságát. A „centrum” például sok nagyvárosban önmagában is akkora, hogy hiába írják, ott található a szállás, a valóságban kilométereket kell gyalogolni, mire eljutunk a szálláshoz.

  1.  2. A megközelíthetőség

Bingó! Megtaláltuk álmaink helyét, olcsó, nincs messze a látnivalóktól, a berendezés ízléses, a vendéglátó kedvességét érzékeljük a levélváltások során, amikor készségesen válaszol kérdéseinkre. De vajon a vonatállomástól mennyi időre (és pénzre) lesz szükségünk, hogy bejussunk hozzá? Van-e egyáltalán helyi buszjárat, amellyel megkönnyíthetnénk saját dolgunkat? Ilyen és ehhez hasonló fontos kérdéseket is gondoljunk át a döntés meghozatala előtt, mert könnyedén válik emiatt a legolcsóbb szállás drágábbá.

  1.  3. Privátszféra 

A fellendülő turizmus hatására egyre többen próbálják meg minél nagyobb haszonnal kiadni ingatlanjaikat szállóvendégek számára. Ez helyenként oda vezet, hogy egy két főre tervezett lakrészt megfelezve megduplázzák a férőhelyek számát, ami viszont azzal jár, hogy az eleve kis helyiségben elszállásolt vendégeknek alkalmazkodniuk kell ismeretlen szomszédjaikhoz – legyen szó a közös fürdőszoba használatáról, a hangoskodásról vagy bármi más, komfortérzetet csökkentő tényezőről. Érdemes tehát odafigyelni arra, hogy szobabérlés esetén milyen körülményekre számíthatunk, és ezek mennyiben fogják befolyásolni nyugalmunkat és pihenésünket.

  1.  4. Reggeli az árban 

Sok kiadó szobához jár napi egy étkezés is, általában a reggeli. Ez azt az érzetet kelti, hogy jó üzletet kötöttünk, hiszen egy egyszeri bevásárlást máris megspórolunk a szálláson kapott ellátásnak hála. Azonban sok esetben ez a reggeli kimerül egy müzliszeletben és egy szívószálas üdítőben, így nagy reményeket nem minden esetben fűzhetünk hozzá. Azt tanácsoljuk inkább kérdezzünk rá leendő vendéglátónknál, hogy nála mit jelent az árban foglalt reggeli. Így biztosan tudjuk majd, mire számíthatunk.

  1.  5. Hűtés-fűtés

Szállásunk hőmérséklete nagyban befolyásolja a vakáció komfortját és minőségét. Nincs annál kényelmetlenebb érzés, mint amikor egy fárasztó nap után a szállásunkon még extra takarókért vagy éppen a légkondi beüzemeléséért kell könyörögnünk – már ha egyáltalán van. Ha tudjuk, hogy olyan helyre utazunk, ahol ebből probléma lehet, inkább kérdezzünk rá előre. Ezzel együtt készüljünk fel minden eshetőségre.

Szerencsére az utazás megtervezésében és a jegyvásárlásban segítségünkre lehet a MÁV applikáció is, ahol időben, bárhonnan lefoglalhatjuk a helyünket, kellemetlen meglepetések nélkül.