Pozsonyi városnézés vonattal

Pozsony turistacsalogató történelmi belvárosa egyre népszerűbb utazási célpont a hazai közönség körében. A vonattal is egyhamar elérhető város barokk kori műemléképületeivel, érdekes múzeumaival, nyüzsgő sétálóövezeteivel minden évszakban elvarázsolja az oda látogató turistákat. Mostani válogatásunkban bemutatjuk a legfontosabb látnivalókat, amelyeket semmiképpen sem érdemes kihagyni egy pár napos kirándulás alkalmával. Az utazás egyszerűségének kedvéért hagyd ki a sorban állást a kasszánál: vásárold menetjegyed online a www.mavcsoport.hu -n! Amire nemzetközi járatoknál mindenképp ügyelned kell: indulás előtt nyomtasd ki online vásárolt jegyedet a vasútállomás jegyautomatáinál!

Pozsonyi vár

A Duna fölé magasodó, jellegzetes, négy saroktornyos várat mai napig Pozsony szimbólumaként tartják számon. A vár legjelentősebb fejlesztései Luxemburgi Zsigmond korához köthetőek, de talán az igazi fénykorát Mária Terézia idején élte. Az épületet legkönnyebben a hangulatos Váralja negyedből, a Zsigmond-kapun keresztül közelíthetjük meg. Ma a várpalotában a Szlovák Nemzeti Múzeum található, amely időszaki és állandó kiállításokkal várja a látogatókat. 

Szent Márton-dóm

Pozsony városának legjelentősebb temploma az 1300-as években, gótikus stílusban épült Szent Márton-dóm. A szakrális építményben összesen 11 magyar királyt koronáztak meg, például Miksát vagy V. Ferdinándot. A templom híres barokk stílusú szobrairól, amelyek Georg Raffael Donner kézjegyét jegyzik. A belső térben sétálva semmiképpen se hagyjuk ki a barokk Alamizsnás Szent János-kápolnát, Donner monumentális Szent Márton lovasszobrát vagy a gótikus Szent Anna-kápolnát. 

Óvárosháza

A Pozsony főterére nyíló Óvárosháza homlokzata a gótikus, reneszánsz és barokk stílus keveredése ellenére is harmonikus összképet alkot. Érdemes felmászni a toronyba is, hiszen csodás panoráma nyílik a városra. Ma az épületben a Városi Múzeum kap helyet, amely 1898-as alapításával a város legrégebbi múzeumának számít. 

Kék-templom

A belváros szélén található Szent Erzsébet-templomot, másnéven Kék-templomot a magyar szecessziós építészet legjelentősebb alkotója, Lechner Ödön tervezte. Nevét a Zsolnay-gyár által készített, kék színű majolika és zománcozott tetőcserép után kapta. Az épület belsejében, a mennyezeten és a padsorokon is visszaköszön ez a kék festés, amelyen népies motívumok díszelegnek. 

Mihály-kapu

Pozsony bevárosának egykori városfalából ma már egyedül a 14. században épült Mihály-kapu maradt fent. A kaput idővel megmagasították, jelenlegi formáját pedig az 1700-as években nyerte el. Ekkor került az építmény tetejére a névadó, Szent Mihály szobra. Jelenleg a toronyban Fegyvermúzeum található. 

Főtér

Az óváros központjában elhelyezkedő Főtéren mindig zajlik az élet. A hangulatos teret főként barokk, klasszicista és szecessziós épületek veszik közre, aljukban pedig vendéglátóhelyek sora várják a megpihenő turistákat. Itt található, a már említett Óvárosháza, illetve a Roland-kút is, amely már 1572 óta díszíti a teret. Az óvárosban sétálva semmiképpen se hagyjuk ki a Ferenciek terét és a Sétateret. Az utóbbit elegáns épületek veszik közre, itt található a Nemzeti Színház és a Szlovák Nemzeti Galéria is.

Prímás palota

Pozsony belvárosában található a főváros legimpozánsabb klasszicista palotája, a Prímás-palota, amelyet 1778-ban Hefele Menyhért építtetett. Az épület Tükörterme kihagyhatatlan látványosság, ahol több nevezetes békekötés és szerződés is íródott. A hatalmas palota ma múzeumként üzemel, ahova a XVII. századi gobelingyűjtemény miatt mindenképpen érdemes ellátogatni. 

Új Híd

1970-ben, az Új Híd építésekor szinte az egész egykori zsidónegyedet lerombolták, így számtalan régi műemléknek számító épület vált a szocialista városrendezés áldozatává. A közel 95 méter magas Új Híd tetején található az UFO-nak nevezett étterem és kilátó, ahova a csodás panoráma miatt érdemes ellátogatni.