Az ingázók nyitottak az appos bérletvásárlásra

A legutóbbi, 2011-es népszámlálás adatai szerint csaknem másfél millió magyar dolgozott a lakóhelyétől távol, akár külföldön, akár nagyobb hazai városban. Ez a szám azóta tovább nőhetett, a Magyarországon belül ingázók életét pedig most egy MÁV applikációs fejlesztés, a bérletvásárlási funkció teheti kényelmesebbé és gyorsabbá.

A magyarok közül sokan dolgoznak az otthonuktól távol: a 2011-es népszámlálás adatai szerint a hazai foglalkoztatottak 34%-a volt ingázó. Ebbe a körbe tartoznak a más belföldi településre vagy külföldre dolgozni járók és azok is, akik változó helyszínen végzik munkájukat. A MÁV bérletvásárlásra vonatkozó adatai alapján sokan választják a kötött pályás közlekedési lehetőséget az országon belül ingázók közül. 

A fővárosba több mint 2000 településről járnak dolgozni

A legutóbbi magyarországi népszámlálási adatok szerint legtöbben Budapestről, Érdről és Dunakesziről indulnak reggel útnak munkába. A munkavállalók többsége a főváros és a lakóhelye között ingázik napi rendszerességgel: összesen 2 087 településről jártunk Budapestre dolgozni.

Magyarország ingázóinak közel 17%-át fogadó főváros után Székesfehérvárra (30 829 fő), Győrbe (30 281 fő) és Miskolcra (25 704 fő) járnak át lakóhelyükről dolgozni a legtöbben.

Egyre több ingázó választja az appos bérletvásárlást 

A MÁV 2019 decemberében vezette be az applikációs bérletvásárlási opciót, ami 2020 januárjában, az év első nagy bérletvásárlási hullámban már jól vette az akadályokat, és segítette az ingázók életét is. Az év első 7 napjában több bérletet vásároltak a MÁV alkalmazás segítségével, mint tavaly egész decemberben. A december 1. és január 9. között 1300-nál is több vasúti bérletet vásároltak a MÁV app-ból. Az így vásárolt bérletek 53 százaléka tanulóbérlet, 47 százaléka pedig dolgozó bérlet volt.

A mobilalkamazáson keresztül elérhető vasúti bérletvásárlási funkciót a főváros elővárosi vonalain élők használták előszeretettel: az élen a Budapest és Vác közötti (70-71-es) vonal végzett; a második a Kelenföld és Érd alsó (30a) közötti vasúti szakasz, a harmadik pedig a Nyugati pályaudvar és Dunakeszi-Gyártelep (70-es) közötti utazás lett.

Február közepétől tovább bővült a termékpaletta

Február közepétől már a H5-ös szentendrei vonalra is megvásárolható applikáción keresztül a kiegészítő MÁV-HÉV bérlet teljesárú, 30 napos változata fényképes bérletigazolványra. Az újítás mind Androidon, mind pedig iOS-en elérhető. Ráadásul a további fejlesztési tervek szerint hamarosan arra is lehetőség nyílik majd, hogy menetjegyet válthassunk az applikáción keresztül a felszállási állomástól a menetrend szerinti indulási idejénél később induló (késő) vonatra is.