Menekülés a kánikula elől – 5 szuper hazai barlangtúra

A kiemelt kép illusztráció. Forrás: Joshua Sortino / Unsplash.com

Kellemes, 12 fok körüli hőmérséklet vár a felszín alatt, az emlékezetes kalandokról nem is beszélve – ha nem vonz annyira a strandolás, de jól esne hűsölni valahol, vállalj be egy barlangtúrát! Cikkünkben 5 szuper helyszínt említünk, a programlehetőségek között laza sétálást, átmozgató evezést, valamint egészen extrém kúszó-mászó felfedezést is találsz, így erőnlétednek megfelelően választhatsz.

A Simple alkalmazásban már elérhető az Autómentés biztosítás a Groupama Biztosítóval együttműködésben: ha megkötötted a biztosítást, számíthatsz a segítségnyújtásra, ha komplikáció adódna útközben az autóddal. További információ ITT.

A romantikus – Tapolcai-tavasbarlang

Lágyan csobog a víz az evezők alatt, a tekergő üreget kellemes félhomály lengi be: semmihez sem fogható az az élmény, ami a tavasbarlang egyik kis csónakjában ringatózva ragad magával. A három kilométer hosszú barlangnak egy kétszáz méteres szakaszát járhatjuk be ilyen formában. Legyetek résen, és figyeljetek a víz alá is – így megleshetitek a barlang egyetlen halfajtájának, a fürge cselléknek a táncát. Jegyek és nyitvatartás ITT.

A gyógyító – Szemlő-hegyi-barlang, Budapest

Szippants nagyokat a barlang pormentes, tiszta levegőjéből – asztmás és egyéb légúti betegségek kezelésében is segíthet itt elidőzni egy kicsit. A fővárosban lakóknak ez szuper lehetőség, nem kell órákat utazniuk egy ilyen típusú kirándulásért, és mivel a barlanglátogatás semmilyen előkészületet nem igényel – utcai ruhában látogatható –, még amolyan spontán programpontnak is betudható. Itt kicsit elbújhattok a felszíni nyüzsgés elől, miközben a hévíz alakította különleges formákat tanulmányozzátok a túracsoporttal. Még több információ ITT.

A tanító: Csodabogyós-barlang

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén található barlang látványos formakincsei miatt tökéletesen alkalmas a „tanbarlang” szerepre, tehát aki elmélyedne kicsit a barlangjárás, barlangkutatás gyakorlatának elsajátításában, esetleg tanulmányozná a barlangképződési folyamatokat, itt minden lehetőség adott hozzá. Ahhoz azonban nem kell tankönyv, hogy elámulj pár percre a látványos cseppkövek és hasadékok láttán – akkor is élvezetes időtöltésben lesz részed, ha cseppet sem konyítasz a geológiához. További tudnivalókért kattints IDE.

A kalandos – Mátyás-hegyi-barlang, Budapest

Ez nem az a sétálgatós, lazulós túra, itt tényleg bele kell adnod mindent: mivel nincs kiépített túraútvonal, többször négykézláb mászva vagy hason csúszva kell haladnod a szűk üregekben. Nem kell azért megijedni, azt nem várják el az embertől, hogy profi barlangjáró legyen, nem hátrány viszont a jó fizikum és a kitartó hozzáállás. A föld alatt csak egymásra – és a túravezetőre – számíthattok, a kaland végére így fixen összekovácsolódik a túracsapat. Ha érdekel a program, kattints IDE.

A családi – Abaligeti-barlang

A Mecsekben megbúvó barlang nem csak bámulatba ejtő cseppköveiről híres, de a családok körében is nagyon népszerű különleges gyermekprogramjainak köszönhetően: ott van például a Manó Túra, mely során a kicsik játékos módon ismerkedhetnek meg a barlangok titkaival. A másik kedvelt attrakció a barlang felett található denevérmúzeum – bár ezen a területen nem élnek ezek a rejtélyes repülő emlősök, a múzeumban az érdeklődők megismerkedhetnek életmódjukkal, vándorlási útvonalaikkal, valamint a denevérkutatás eszközeivel is. Kattints IDE, ha olvasnál még a barlangról.

Források:

http://www.top7hungary.com/legszebb-magyar-barlangok

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/5-magyar-barlang-amit-minden-csaladnak-meg-kell-latogatnia/

http://barlangaszat.com/a-legjobb-barlangturak-magyarorszagon

https://www.bfnp.hu/hu/latogatohely/tapolcai-tavasbarlang-latogatokozpont

https://www.dunaipoly.hu/hu/helyek/bemutatohelyek/szemlo-hegyi-barlang

http://www.csodabogyos.hu/barlang-ismertetese

https://www.dunaipoly.hu/hu/helyek/bemutatohelyek/matyas-hegyi-barlang

http://www.abaligetibarlang.hu/