5 bámulatos forrás itthon – célozz meg egyet, és frissítsd fel magad!

A kiemelt kép csak illusztráció. Forrás: Pexels – Sebastián Salazar Paez

Van valami varázslatos abban, ahogy az apró vízcseppek a föld mélyén csobogó patakba rendeződve utat törnek maguknak, majd a felszínre törve folytatják útjukat kristálytiszta forrásvízként. Csodáld meg ezt a lenyűgöző természeti jelenséget, és látogass meg egy forrást legközelebb, ha kirándulós kedvedben lennél – kedvcsinálóként összegyűjtöttük az 5 kedvencünket.

Fontos: nem minden forrásvíz alkalmas emberi fogyasztásra – mindig tájékozódj a víz összetételéről és aktuális állapotáról, mielőtt kortyolnál egyet!

Szikla-forrás

A Szalajka-völgyben található a Bükk – ha nem az egész ország – legszebb forrása. A víz, melyet csapadék formájában a Bükk-fennsík talaja szippantja magába, tekervényes utakon keresztül jut a mélybe, majd egy függőleges mészkő-sziklafal hasadékában tör a felszínre. A forrás igazi jelképe a Szalajka-völgynek, a szuvenírboltban például megkerülhetetlenek a vízfolyást és az általa táplált tavacskát ábrázoló képeslapok.   

Természetbarát-forrás

A soproni Lövérek erdejében barangolva csinos kis tavacskával találod szemben magadat: a Szalamandra-tóra gondolunk, melynek tiszta vizét a Természetbarát-forrás táplálja. A forrás mellé hangulatos pihenőhelyet építettek fedett pavilonnal és tűzrakóhelyekkel – itt tényleg minden adott egy hangulatos piknikhez. A tóban pecázni is lehet, de egyébként mindenkinek ajánljuk, hogy merészkedjen a víz közelébe, legalább az élővilág meglesése érdekében.

Hétforrás

Kőszeg mellett, az osztrák határhoz közel található a Hétforrás. Nevét a hét magyar vezérről kapta még a Millennium évében, ekkor került fel Álmos, Előd, Ond, Kond, Tas, Huba és Töhötöm neve a hét „vízcsap” fölé, kis kőtáblákra. A forráshoz egyébként az Országos Kéktúra „K” jelzésű nyomvonalán keresztül juthatunk el. Már maga a túra is nagyszerű élmény a vadregényes környezetben, az emelkedő miatt pedig még edzésnek is betudható.

Vöröskő-forrás

Azt hitted, a források csak finoman csordogálva, esetleg apró vízesésekként mutatkoznak meg a felszínen? Ami azt illeti, a Bükkben található Vöröskő-forrás erre alaposan rácáfol, amint erőtől duzzadva, valóságos szökőkútként tör fel a mélyből. Ha nem hiszed, bizonyosodj meg róla saját két szemeddel – az időzítésre viszont figyelj, hisz egy ideiglenesen működő forrásról van szó, mely csak extrán csapadékos időszakokat követően lép működésbe.

Imó-kő forrása

Szintén időszakos forrás, szintén a Bükkben, az előbb említett Vöröskő-forrástól nem messze. Egy nagy vízhozamú természetes forrásbarlang ez, mely magasabb elhelyezkedése miatt ritkán lép működésbe, de ha beindul, csak úgy ontja magából a csobogó vizet. A feltörő forrásvíz kis patakba rendeződve ereszkedik a lejtőn lefele, és a fák kidülledő gyökereit kerülgetve zubog tovább.

Autóval indultok útnak? A Simple alkalmazásban már elérhető az Autómentés biztosítás a Groupama Biztosítóval együttműködésben. További információ ITT.

Források:

https://femina.hu/utazas/forrasok-magyarorszagon/

https://www.szilvasvarad.hu/szalajka-volgy/szikla-forras

https://www.hotellover.hu/hu/blog/jart_mar_a_tonal_az_erdo_szelen

https://forrasvizorzok.eu/forr%C3%A1sadatlap/term%C3%A9szetbar%C3%A1t-forr%C3%A1s

https://koszeg.hu/hu/koszeg/ne-hagyja-ki/hetforras-11291.html

http://www.naturpark.hu/latnivalok/aktiv/detail.html?tx_ttnews%5Btt_news%5D=382&cHash=a8c1607e8b

https://www.turautak.com/cikkek/latnivalok/termeszeti-ertekeink/a-bukk-idoszakos-forrasai–voroskoi-forras-.html

www.egerhirek.hu/2018/03/23/bukk-nemzeti-park-latvanyos-a-voros-ko-volgyi-utan-az-imo-forras-is-beindult/kozelet/egerhirek