Autós kalandtúra itthon? Ezeket az utakat mindenképpen be kell járnotok!

Kiemelt kép forrása: pexels.com / Elijah O’Donnell

Sokszor nem is az úticél az, ami igazán fontos, hanem maga az utazás jelenti a legnagyobb élményt. Nem is igényel sok előzetes szervezést egy kis élményautózás: csak dobjatok be egy elemózsiával teli kosarat és egy kockás plédet a csomagtartóba, és már indulhattok is – na de pontosan merre? Cikkünkben a legszebb hazai útvonalak témáját boncolgatjuk, merítsetek nyugodtan ötleteinkből!

Simple tipp: indulás előtt kössetek Autómentés biztosítást autótokra a Simple alkalmazásban – így, ha váratlan helyzetbe kerültök az utakon, számíthattok a segítségnyújtásra. A szerződést néhány kattintással megköthetitek a mobilotokon!

Kocsikázás a Dunakanyarnál

Dimbes-dombos táj, kanyargós utak, friss, hegyi levegő. Autóval könnyedén megközelíthetitek a visegrádi Fellegvárat, ahol aztán elmélázhattok a táj szépségében. Ha szuper kilátókra vadásztok, a Rezső-kilátót ajánljuk még figyelmetekbe. Ide Dobogókő felől egy hegyi úton át juthattok el autóval. A legszebb képeket kétségtelenül Dömösön, a prédikálószéki kilátóból lőhetitek – innen az egész Dunakanyart belátni, Esztergomtól Visegrádig.

Kirándulásotok célpontjának választhatjátok mondjuk Szentendrét, ahol a macskakővel kirakott, zegzugos utcákban úgy érezhetitek magatokat, mintha egy mediterrán városban sétálnátok. Vác is megér egy látogatást, a Duna-part például nagyon hangulatos a nyári időszakban, illetve a középkori vár maradványait és a váci székesegyházat is meg kell néznetek, ha már erre jártok.

Ha nyugodt, csendes helyet kerestek, ahol megállhattok pihenni, esetleg piknikezni, kanyarodjatok a pilismaróti Duna-part felé. Ha már eleget lógattátok a lábatokat, itt csomó felfedezni való vár még rátok. Ott van például a hajótemető, ahol hatalmas, ódon ladikok álldogálnak a vízparton. A Bánki-tó környékén is letelepedhettek. Hozzatok magatokkal kártyát vagy tollaslabda szettet.

 Az M6-oson Pécs felé

Jó, igazából nem muszáj egészen Pécsig leutaznotok, de ha amúgy is oda terveztétek a nyaralásotokat, érdemes kicsit tekeregni a környéken: Pécs és Abaliget között autózzatok végig a Ranga László úton. Itt végig ég felé ágaskodó fák szegezik a kanyargós utat, igazi élmény a vezetés ezen a szakaszon. Az utat egyébként a hatszoros magyar ralibajnokról, Ranga Lászlóról nevezték el – a pécsi sportoló többször is versenyzett ezen az úton. Abaligeten aztán felfedezhetitek a cseppkőbarlangot, az Abaligeti-tava, aztán Orfű is ott van a közelben.

Ha inkább a főváros közelében maradnátok, az is elég, ha csak Martonvásárig utaztok – az M6-oson általában gyér a forgalom, így hamar megjárhatjátok a kis kiruccanást. A martonvásári Brunszvik-kastély meglátogatása pont tökéletes, ha egy könnyed, félnapos kirándulásra vágytok: fedezzétek fel az angolkert minden szegletét a romantikus sétaúton andalogva.

Tekergés a Mátra szerpentinjein

Hazánk legszebb szerpentinútját a Mátrában táláljuk: egészen pontosan a Gyöngyöst Egerrel összekötő 24-es útról van szó. A jó időben ellepik ezt az utat a kalandvágyó motorosok, úgyhogy készüljünk rá, hogy nem leszünk egyedül, ráadásul a felújítások is csak rövidebb szakaszokon valósultak meg eddig, így nagyon körültekintően kell itt kanyarognunk.

Ha kedvetek tartja, térjetek ki Kékestető felé, és tekintsetek le az ország legmagasabb pontjáról a lábatok alatt elterülő tájra. A 24-es út egyébként Sirok községet is keresztezi. Itt is érdemes megállni, és megtekinteni a falu fölé magasodó várhegyet a siroki várral – a Mátra legnagyobb várromja ez, igazi vadregényes környezettel, ráadásul a kilátás se semmi a bástyáiról.

Ha már eleget tekeregtetek a magasban, ereszkedjetek le a Markazi-víztározóhoz. A tóban horgászni és csónakázni is lehet. Egyébként maga Markaz is megér egy sétát, a falu utcái tele vannak népi építészeti emlékkel, a környező földterületeket pedig szőlőültetvények lepik el.

Források:

http://www.exploreronline.hu/autos-turak-magyarorszagon-1.html

https://www.autonavigator.hu/cikkek/10-hazai-hely-ami-mindig-var-egy-elmenyautozasra/

ilovedunakanyar.hu/kirandulas/5-szeduletesen-jo-kilato-a-dunakanyarban/

https://dunakanyargo.hu/ajanlatok/visegradi-fellegvar

https://dunakanyargo.hu/ajanlatok/szentendre-belvaros

https://dunakanyargo.hu/ajanlatok/vaci-duna-part-es-varfal

https://dunakanyargo.hu/ajanlatok/vaci-nagyboldogasszony-szekesegyhaz

ilovedunakanyar.hu/kirandulas/top-5-oszi-autos-turacelpont-a-dunakanyarban/

www.pecsma.hu/hirzona/ranga-laszlo-nevet-viselheti-az-abeligeti-ut/

http://www.abaligetibarlang.hu/

https://kirandulastippek.hu/budapest-kornyeke/martonvasar-brunszvik-kastely

hegylakok.hu/2019/03/ujabb-motorosbarat-szalagkorlat/

kekesonline.hu/2019/02/20/10-mesebeli-hely-a-matraban-azonnal-beleszeret-aki-arra-jar/

https://kirandulastippek.hu/matra/siroki-var

http://www.markaz.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=67:markaz-koezseg-latnivaloi&catid=39:latnivalok&Itemid=98